Vad är Khmer?

September 15

Khmer är ett språk som talas i hela Sydostasien, särskilt i nationen Kambodja. Det talas av mer än 20 miljoner människor, med majoriteten talar det som modersmål. Khmer är en del av den österrikisk-asiatiska språkfamiljen, och är relaterad till språk som Vietnamesiskt och Mon.

Den region som är dagens Kambodja var en gång centrum för Khmerriket, som språket härstammar, och det är landets officiella språk. Det finns ytterligare omkring 5 miljoner människor som talar detta språk som bor i Vietnam och Thailand. Overseas, både Frankrike och USA har stora kambodjanska invandrargrupper som också talar Khmer, lägga cirka 250.000 fler högtalare.

Som statsreligion i Khmer riket bytte mellan hinduism och buddhism, språket förändrades också därefter. Under de hindi perioder, språket upplevt en hel del skift och ordförråd expansionen från Pali språk som används i den nationella religionen, och under de buddhistiska perioderna, upplevt det liknande tillväxt genom sanskrit. Khmer har också påverkats av den laotiska och thailändska språk, samt ett antal mindre språk som finns i samma dialekt kontinuum. Ett antal ord och meningsbyggnad verkar komma från Lao eller thailändska former, och båda Lao och Thai arealso starkt påverkad av Khmer. En dialekt av khmer, känd som norra Khmer, är så annorlunda från den standard som det klassas av vissa som ett distinkt språk; Detta beror till stor del på det faktum att det är den dialekt som talas i Thailand, och så har ännu starkt påverkad av thailändska, vilket resulterar i en del extrema variationer.

Den moderna Khmer alfabetet är en ättling till den gamla alfabetet, som varit i bruk i mer än 1400 år, vilket gör den till en av de äldsta alfabet i Sydostasien. Den består av 33 konsonanter, 14 oberoende vokaler och 21 vokal diakritiska tecken. Var och en av vokal diakritiska tecken kan användas i ett av två distinkta serier, fördubblar mängden vokalljud som de kan göra.

Khmer anses mycket lättare att lära sig för engelska som modersmål än någon av de stora omgivande språk som Vietnamesiskt, Lao, eller thailändska. Medan en del av detta kan hänföras till grammatik och ordförråd, är det oftast en funktion i Khmer är en icke-tonspråk. De flesta asiatiska språk presentera en hel del svårigheter att engelsktalande på grund av behovet att byta till ett tänkesätt där tonen i ett ord påverkar dess innebörd; Khmer har ingen sådan tonal struktur, vilket möjliggör mycket enklare förvärvet.

  • Khmer talas i många områden i Sydostasien.