Vilka är de olika typerna av Ocular Rörelserna?

February 8

Ögon rörelser eller rörelser i ögat, orsakas och kontrolleras av sex extraocular muskler kopplade till varje ögongloben. Rörelsen uppstår när vissa av dessa muskler kontrakt och andra är avslappnad. De olika typerna av okulära rörelser är saccades, släta strävan, och konvergens. Den vestibulo-okulära reflexen (VOR) ofta också anses vara en typ av okulär rörelse.

Saccades eller sackadiska ögonrörelser, är extremt snabba ögonrörelser. De är så snabb, i själva verket, att de anses vara den snabbaste rörelsen att människokroppen är kapabel till. Denna rörelse sker frivilligt när en person flyttar blicken från ett objekt i hans synfält till en annan. Under dessa okulära rörelser, båda ögonen skiftar tillsammans, i samma riktning.

Ofrivilliga saccades inträffar under en sömncykel allmänt känd som snabba ögonrörelser, eller REM-sömn. Fixering underhåll är en annan form av ofrivilliga saccades, där ögonen vibrerar från sida till sida för att upprätthålla fokus. Även när en person tror att han håller helt stilla, händer fortfarande denna rörelse. På grund av detta okulär rörelse, är ögonen nästan alltid i rörelse.

Vid jämförelse med saccades rörelser, mjuka strävan ögonrörelser är oftast långsammare och mycket mindre ryckig. Dessa okulära rörelser uppstår när en person försöker titta på ett rörligt objekt. Under denna typ av rörelse, är huvudet allmänhet hålls stilla, och bara ögonen rör sig.

Vergens okulära rörelser uppstår när en person växlar fokus från ett föremål på ett avstånd till ett objekt på en annan distans. Konvergensögonrörelser hända när en person flyttar sitt fokus från ett objekt långt bort för att ett föremål som är på nära håll. Avvikelse uppstår när en person växlar fokus från ett objekt som är nära upp till ett objekt som är långt borta. Ett enkelt sätt att visa detta skulle vara att ha en person som fokuserar på ett litet objekt, sedan sakta flytta den närmare hans ansikte och sedan längre bort.

Den vestibulo-okulära reflexen är en ofrivillig ögonrörelser. Detta händer oftast när en person flyttar sitt huvud, men försöker också att hålla ett föremål i fokus. Enkelt uttryckt, ögonen rör för att motsvara huvudrörelse. Typiskt kommer ögonen rör sig i motsatt riktning att huvudet rör sig. Till exempel, om någon tittar på något framför honom och han vänder huvudet lite åt höger, skulle hans ögon flytta till vänster för att hålla motivet i fokus.

Eftersom en persons huvud är nästan alltid rör sig till en viss grad, är VOR anses vara en mycket viktig reflex. Det tillåter individer att tydligt fixera på objekten. Individer med en dålig vestibulo-okulär reflex, på grund av en skada eller andra problem, ofta har svårt att fokusera på sådant som tryck eller fina detaljer.

  • Det mänskliga ögat.
  • En kvinna under Rapid Eye Movement (REM) sömn.