Vilka är de vanligaste orsakerna till huvudvärk och illamående?

March 4

Huvudvärk och illamående kan orsakas av en myriad av förhållanden, och ibland kan de vara svåra att sätta fingret på. Några av de vanligaste orsakerna omfattar dock spända muskler i rygg och nacke, ångest, alkoholkonsumtion, uttorkning, blodtrycksproblem, och koffein konsumtion eller avsaknaden därav. När upplever dessa symtom, ibland hjälper det att tänka på några villkor utöver det vanliga som kan orsaka stress på huvudet eller magen.

Ansträngda ögon är en vanlig orsak till huvudvärk och illamående. När stirra på en datorskärm eller tryckt skrift för länge, kan ögonen bli överansträngd, vilket kan leda till huvudvärk. Illamående kan medfölja huvudvärk om den är allvarlig nog, och ligger ner i ett mörkt rum kan avhjälpa situationen. Om ögat fokuserar i en position för länge, kan musklerna i ögat spänt upp, vilket gör att stammen som leder till huvudet smärta och illamående.

Alkohol är en mycket vanlig orsak till dessa två symptom. Konsumtion av alkohol kan orsaka uttorkning, vilket ofta leder till huvudvärk. Vidare kan alkoholen i magen påverkar magslemhinnan, vilket i sin tur kan orsaka en känsla av illamående. Konsumerar för mycket alkohol på en gång kan också orsaka illamående och magen får avvisa alkohol, vilket leder till kräkningar.

Den vanligaste orsaken till huvudvärk och illamående är spänningar i nacke, axlar och rygg. Dessa spänningshuvudvärk kan uppstå när man sitter i en position för länge, eller när spännare under träning eller annan fysisk aktivitet. Spänningshuvudvärk svarar för den stora majoriteten av alla huvudvärk, och kan orsakas av ett antal faktorer. Stress är en av de vanligaste orsakerna till dessa huvudvärk, som ofta inträffar under eller efter stressiga dagar på jobbet. Koffein tillbakadragande och sömnbrist kan också leda till spänningshuvudvärk; illamående kan ibland följa med spänningshuvudvärk, orsakar försvagande obehag.

Muskelspänningar kan orsaka spänningshuvudvärk också, och för att lindra sådana smärtor, stretching rekommenderas. Flytta från ett stillastående läge kan också hjälpa, som burk dricksvatten eller äta lite mat. Om allt annat misslyckas, kan vissa typer av läkemedel lindra symptomen av huvudvärk och illamående; paracetamol, ibuprofen och acetylsalicylsyra är alla receptfria läkemedel som kan hjälpa lindra spänningar. De bör vidtas endast i rekommenderade doser, men eftersom dessa läkemedel kan göra skada om de tas i alltför stora mängder.

  • Illamående är en sensation som vanligen inträffar innan en individ kräks.
  • Hormonrelaterade huvudvärk orsakar ofta smärta, illamående och trötthet.
  • Spänningar i halsen är en av de vanligaste orsakerna till huvudvärk och illamående.
  • Huvudvärk kan vara orsak med onormalt blodtryck.
  • Dricksvatten kan hjälpa till med en huvudvärk och illamående.
  • Neck, orsakar skuldra och rygg spänning ofta huvudvärk och illamående.
  • Ansträngda ögon är en vanlig orsak till huvudvärk och illamående.