Vad är Colbert Bump?

July 31

Den Colbert Bump är ett fenomen som slår människor som visas på Colbert Report, en tv-show som sänds av amerikanska nätverks Comedy Central. Förmodligen, individer som gör gästspel på Colbert Report uppleva en uppgång i allmänhetens intresse efter showen sänds. Flera statistiker har undersökt Colbert Bump, och de har upptäckt att det finns faktiskt en del sanning i teorin: utifrån objektiva jämförande åtgärder som kampanjdonationer, fann forskarna att en Colbert Report utseende faktiskt ledde till ökad popularitet för många politiker.

Politiker är inte de enda som berörs av Colbert Bump, även om effekten på dem är lättast att mäta, tack vare det faktum att den politiska framgången mäts regelbundet med verktyg som opinionsundersökningar. Författare som visas på Colbert Report har upplevt stigande bokförsäljning och musiker har noterat ett ökat intresse för deras album efter framträdanden på Colbert Report. Kritiker av Colbert Bump teorin har dock påpekat att många av de personer som visas på showen är redan populära, så det är svårt att säga hur mycket påverkar Colbert Bump verkligen haft.

Detta fenomen är tydligt relaterade till populariteten av Colbert Report själv. Showen får regelbundet höga betyg, och yngre amerikaner speciellt har uppgett att de får en stor del av sin information om amerikansk politik från Colbert Report. Showen har vunnit ett antal utmärkelser, och det har haft en betydande inverkan på kulturen; "Truthiness", en term från showen, utsågs Ord of the Year av Merriam-Webster 2006.

Politiker är säkert väl medvetna om Colbert Bump, och ämnet har till och med kommit upp på senaten golvet. Stephen Colbert, värd för showen, också regelbundet refererar Colbert Bump i hans segment, och efter ett utseende genom presidentkandidat Ron Paul 2008, Colbert gjorde även ett segment specifikt på Colbert Bump, använder Ron Paul plötsliga vinsten i opinionsmätningarna efter sitt utseende för att illustrera fenomenet.

Även sanningen om Colbert Bump har tydligt illustrerat, statistiker betona att det inte bör tas för allvarligt. Genom att spåra respons från allmänheten till människor som har dykt upp på showen på lång sikt har Colbert Bump visats vara primärt tillfälligt, med allmänt intresse att återvända till pre-show nivåer inom några veckor. Kunde dock Colbert Bump potentiellt påverka resultatet av ett val eller ett framträdande på bästsäljarlistan, om en gäst plats var vältajmad.

  • När gästerna skulle visas på The Colbert Report med komikern Stephen Colbert, de sa att få en ökning i popularitet, känd som den förmodade "Colbert Bump."