Vad är en kirurgisk nål?

May 16

En kirurgisk nål är en nål som används i kirurgi. Sådana nålar är vanligen tillverkade av rostfritt stål, eftersom denna metall är stark och motstår korrosion, och kommer också att böja innan den går, vilket kan vara avgörande när en kirurgisk nål används på en plats där brott kan vara en risk. Dessa nålar är tillverkade av medicinsk försörjningsföretag, som vanligtvis gör en rad olika typer och storlekar för att möta olika behov.

Flera olika typer av nålar används i kirurgi. I biopsi förfaranden, kan specialiserade biopsinålar användas för att extrahera prover av vävnad för undersökning. Dessa nålar kan utformas på flera olika sätt, beroende på vilken typ av förfarande de används i. De är i allmänhet utformade för att vara disponibel för att förhindra korskontaminering och för att se till att prover som samlats på en biopsi nål komma från en enda patient.

Suturnålar är en annan typ av kirurgisk nål, och vad de flesta tänker på när de tänker på kirurgiska nålar. Dessa nålar används för att placera suturer i sår, allt från små nålar som används i vaskulär reparation till större som används för att lägga en stygn för att reparera huden skärsår. Medan suturering är inte det enda alternativet för sårläkning, det är ett vanligt förekommande alternativ, och har ett antal fördelar. Suturer som gradvis kommer att absorbera under sårläkning kan användas, eller kirurger kan använda suturmaterial som måste tas bort efter läkning, beroende på såret och situationen.

Suturering nålar kan raka, böjda, eller nästan rund, beroende på var de är avsedda att användas. Många kommer för-gängad med en sutur som matchar kirurgisk nål, medan andra kan behöva träs för hand. Förgängat nålar som kommer i deras egna sterila förpackningar är mycket populära, eftersom de är mindre traumatisk för vävnaden hos patienten, och de är mycket lätta att hålla sterila, ett kritiskt behov i en operationssal.

När en kirurgisk nål används för suturering, är det hålls i en anordning som kallas en nålhållare, stället för att användas för hand. Hållaren används för att öka stabiliteten och se till att suturer placeras på rätt ställen och att sutureprocessen mycket noggrant kontrollerad. Kirurger har ett val av nålar med flera olika tips exempelvis skärning, trubbig spets, och avsmalnande nålar för olika typer av applikationer, och de kan också välja mellan nålar av olika tjocklekar. Generellt gäller att ju mindre nålen, desto bättre, med mindre risk för skador och ärrbildning.

  • Medicinsk nål och tråd för användning i suturer och tillslutning av sår.
  • En kärna biopsi, eller nål biopsi, innebär användning av en nål för att erhålla ett vävnadsprov för ytterligare tester.
  • Diametern på nålen varierar i storlek beroende på det område där den kommer att användas och vilken typ av vävnad den kommer att reparera.
  • Sutur kit kan omfatta flera kirurgiska nålar, beroende på skada och område av kroppen.
  • Kirurgiska nålar används för uppgifter inklusive biopsier och suturer.
  • En viss typ av kirurgisk nål, en suturnål, används för att sätta i suturer.