Vad är en Candlenut?

November 11

En candlenut är muttern på en blommande träd av arten Aleurites moluccana. Den har fått sitt namn från dess förmåga att brinna och avger ljus, som ett ljus, vilket är ett resultat av sin höga oljehalt. Muttrarna har en bitter smak, och eftersom de innehåller saponin och phorbol, de är milt giftiga och kan orsaka mag störningar när äts råa. Ändå, utöver dess användning som en ingrediens i asiatiska och Hawaiian och sydamerikanska köken är candlenut uppskattad för sina medicinska egenskaper.

I traditionell asiatisk medicin och i västra alternativ medicin, kanske candlenut olja användas som både en laxerande och en behandling för diarré. Oljan kan också användas som en hår-tillväxtstimulerande medel, ett kolesterolsänkande medel, en viktminskning tillägg och en artrit behandling. Utdrag gjorda från candlenut fungerar också som antibakteriella medel. Bladen av candlenut träd har använts för att behandla huvudvärk, feber, magsår och gonorré. Blommorna och sav kan användas för att behandla oral candidiasis och barken har använts för att behandla tumörer.

Inga konklusiva kliniska studier har utförts på effekterna av candlenuts hos människor. Därför deras terapeutiska fördelar och toxicitet är okända. Oavsett påståenden från webbplatser och producenter av candlenut produkter, bör intag av candlenuts övervakas av en pålitlig sjukvårdspersonal.

Candlenut träd är inhemska till Sydostasien och Hawaii och odlas i Sydamerika. Trädet är en medlem av den spurge familjen, en grupp av växter i släktet Euphorbia, som har mjölkaktig saft som kan vara giftiga. Även känd som Candleträdet, indisk valnötsträd, kemiri, lack träd, nuez de la Indien eller brödfruktsträdet, den växer till en höjd av ca 50-80 fot (15-25 m). Dess sprider grenar växer ljusgrön, oval, eller tri-flikiga blad och nötter den producerar är 1,5 inches till 2,5 inches i diameter (4 cm till 6 cm), med ett hårt yttre skal och en hög oljehalt.

På Hawaii har candlenut trädet många icke-medicinskt bruk. Candlenuts mals till en pasta och användes som smaktillsats. Dess blommor används för att göra Leis. Veden används för att bygga båtar, som är lackerad med candlenut olja. Den candlenut träd, på grund av sin roll i hawaiiansk kultur, har utsetts till officiella statliga träd Hawaii.

  • Traditionella healers och andra använder bladen av candlenut trädet för att minska feber.
  • Candlenut bladen kan användas för att behandla huvudvärk.