Vad är en lett fönster?

February 19

En blyad fönster består av bitar av glas som är mindre än "vanliga" fönster som släpps ut tillsammans för att bilda mönster. Glasbitarna hålles på plats med remsor av bly. Windows som dessa kan vara klar, frostad eller betsad. Målat glas är glas som antingen har färg målade på ytan av glaset eller färg impregnerad i glaset. Även färgade blyinfattade fönster kan vara ganska dyra, är några blyad fönsterglas tillräckligt billig för att kunna användas i ett hus.

Många förknippar blyinfattade fönster främst med målat glas. Kyrkor var de traditionella beskyddare av blyhaltig glasmålningar som på en gång, kyrkor var de enda organisationer som hade råd att beställa denna typ av arbete. Kända glasmålningar i kyrkor inkluderar de i Canterbury Cathedral i London och Florens domkyrka i Italien. Fönster Blyinfattade började dyka upp i privata hem och företag under reformationen med uppkomsten av merkantila klassen. De i merkantila klassen hade extra pengar tillgängliga som kunde spenderas på dyra objekt som tidigare var prisvärd endast till kyrkan och kungligheter.

Målat produktion och popularitet glasfönster gick in i nedgång med början i det tidiga 1600-talet på grund av krig och religiösa konflikter. Genom 1800-talet, då blyinfattade fönster popularitet började reemerge, många av de färdigheter som behövs hade förlorats till tid och måste återuppfunnit. Den färgade blyad fönstret återfått popularitet med uppkomsten av jugendrörelsen i slutet av 1800-talet. Berömda konstnärer av denna tidsperiod inkluderar Louis Comfort Tiffany, John Lafarge och William Morris.

Efter första världskriget blev industrin mer mekaniserat. Fönster Blyinfattade börjat massproduceras, vilket kostnaderna ner till mer överkomliga nivåer. Idag, nya uppdrags blyad färgade glasfönster fortsätta att släppas ut i kyrkor. Dessutom kan överkomliga blyinfattade glasmålningar också hittas i de främre dörrarna många hem. Ett klart eller frostat blyad fönstret är ett billigare alternativ för dem som gillar utseendet på blyinfattade fönster, men inte vill färgat glas.

Crafters och gör-det-självare arbetar också med blyhaltigt fönsterglas idag. Bland de verktyg som konsthantverkare använder för blyinfattade glasprojekt är hammare, klass fräsar, 80-100 watt lödkolvar, och hammare. Supplies omfattar glas, 50/50 lod och bly kom, eller remsor av bly. Nybörjare börjar vanligtvis med mindre projekt som involverar färre glasbitar och arbeta sina vägar upp till komplexa fönster.