Vad är glutenfri ost?

April 3

Glutenfri ost hänvisar till en typ av ost som inte innehåller gluten, en typ av protein som finns i många typer av korn. Korn, råg och vete alla innehåller gluten, så personer med celiaki bör undvika livsmedel med dessa ingredienser för att bibehålla sin hälsa. De flesta mejeriprodukter innehåller inte gluten, men det är viktigt att dieters kontrollerar ost etiketterna noga för att säkerställa att de inte har proteinet. Andra använder dieten som ett livsstilsval för att gå ner i vikt, eller för att må bättre.

Celiaki avser ett tillstånd i vilket tunntarmen inte kan tolerera gluten. Proteinerna faktiskt skada tarmen och orsaka buksmärtor, uppblåsthet och gasbildning. Mer allvarliga biverkningar inkluderar viktminskning och näringsbrister. Genom att fokusera på livsmedel som inte har gluten, kan personer med celiaki bidrar till att bevara hälsan hos deras tunntarm och minska symtomen.

De flesta typer av lagrade ostar innehåller inte gluten, inklusive cheddar, parmesan, och swiss. Obearbetad amerikansk ost är också en annan typ av glutenfri ost tillåten i en diet för celiaki. Alla dessa ostar har inte glutenproteiner, eftersom de inte bär korn.

Smältost kan potentiellt bära gluten, eftersom de ofta blandas med konserveringsmedel som innehåller proteinet. Vissa bearbetningsanläggningar gör också sådana ostar på samma ytor som livsmedel som innehåller gluten-innehållande korn. Stuga och grädde ost är vanliga syndarna, eftersom de ofta behandlas med gluten. Ostar som innehåller stärkelse och vegetabiliskt gummi kan också innehålla gluten. När du är osäker, bör konsumenterna kontrollera produktetiketter.

När du letar efter glutenfri ost, bör konsumenterna stick med naturliga ostar som inte behandlas. Detta minskar risken för misstag äta gluten-innehållande ost, och de resulterande hälso krämpor. När man äter ute, bör de med celiaki kontrollera med servitören att se till att alla ingredienser, inklusive ostar, är glutenfri.

Även gluteninnehållande livsmedel har oftast vete, råg, korn eller, det finns andra ingredienser för att undvika när du söker glutenfri ost. Korn, mannagryn, och stavas, en typ av vete, har också gluten. Glutenfri ost bör inte heller innehålla något durham, grahamsmjöl, eller matzo måltid.

Vissa dieters som njuter av en glutenfri livsstil egentligen inte har celiaki. Äta glutenfri ost kommer inte att påverka symtom relaterade till sjukdomen i sådana individer. Människor utan celiaki förlitar ibland på glutenfria livsmedel att undvika oönskade gastrointestinala besvär, samt att eventuellt gå ner i vikt.

  • Parmesanost inte normalt innehåller gluten.
  • Glutenfria livsmedel är bra för personer med celiaki, en mag tillstånd som kännetecknas av glutenintolerans som kan orsaka magsmärtor, kräkningar och diarré.
  • Cheddar och andra lagrade ostar brukar inte innehåller gluten.