Vad är en MIBG Scan?

March 15

En MIBG scan är en smärtfri diagnostisk avbildning test som används för att kontrollera om två vanliga typer av nervtumörer. MIBG står för metaiodobenzylguanidine, en radioaktiv förening som innehåller isotopen jod-123. En liten mängd av föreningen injiceras i blodomloppet och som ges om en dag för att cirkulera i hela kroppen. En speciell typ av röntgenmaskinen används sedan för att leta efter ovanligt kraftiga koncentrationer av MIBG, vilket är ett tecken på en tumör. MIBG Scan Resultat hjälpa läkare göra riktiga diagnoser och bestämma den bästa behandlingen.

Läkare har vanligtvis MIBG skannar för att leta efter neuroblastom eller feokromocytom tumörer, två cancerformer som vanligen ses hos spädbarn och småbarn. Unga patienter som har förvärrade buken smärtor, skakningar och svettningar är planerade för skanningar om enklare röntgenundersökningar och blodarbete misslyckas med att avslöja en sak. En vuxen patient som utvecklar misstänkta symptom kan också behöva en MIBG scan. Proceduren är användbart eftersom radioaktivt material tenderar att samla inom tumörer medan dispergering lätt och jämnt i resten av kroppen. När en MIBG scan utförs, känner skannern gammastrålar som sänds ut av ruttnande jodisotop.

Patienterna är oftast instrueras att sluta ta icke-vitala mediciner för ett par dagar innan du testar att undvika biverkningar. En oral lösning av mättad kaliumjodid, vilket hjälper till att skydda sköldkörteln mot skadlig strålning, ordineras ofta att ta före, under och efter en MIBG skanna. På den första dagen av att testa, är en intravenös nål används för att injicera ett noggrant uppmätt dos av MIBG i handen eller foten. Ingen speciell övervakning är nödvändig till nästa dag.

När det är dags för MIBG skanna patienten frågade ligga ner på ett bord och förblir så stilla som möjligt. Skannings Maskinen ligger nära ovanför patientens kropp och påslagen. Flera dussin bilder samlas under testet, vilket kan ta mellan en och tre timmar att slutföra. Diet- och medicinering restriktioner vanligen lyfts omedelbart efter förfarandet, och patienten kan gå hem om han eller hon är frisk nog att göra det. Det kan ta ett par dagar för testresultat grundligt analyseras av ett team av radiologer.

Det finns få risker med MIBG skannar, och de flesta patienter inte upplever obehag under eller efter provning. Strålning är låg och överblivna jod spår är helt utsöndras inom några dagar via urinen. Patienter som testar positivt för tumörer behandlas därefter med kirurgi, kemoterapi och strålning. Uppföljnings MIBG skanningar kan föreslås efter behandlingen för att se till att tumörer svarar.

  • MIBG skannar kan användas för att testa för cancer som är vanliga bland barn.
  • En MIBG scan utnyttjar en radioaktiv form av jod.
  • En MIBG ökningen upptäcker gammastrålar som avges av en person.
  • Om en patient har mörka ringar under ögonen som inte går bort med behandling, kan en läkare beställa en MIBG scan att utesluta neuroblastom.