Vad är förhållandet mellan progesteron och menstruationscykeln?

April 15

Progesteron och menstruationscykeln är nära besläktade eftersom menstruation inte kunde ske utan detta hormon. Progesteron arbetar med östrogen att tjockna livmoderslemhinnan, och en plötslig minskning av progesteron orsakar det att kasta under menstruationsperioden om graviditet inte inträffar. Detta hormon är också viktigt när en graviditet inträffar, eftersom höga halter av progesteron säkerställa korrekt utvecklingen av fostret. Dessutom kan en obalans mellan progesteron och östrogen leder till premenstruellt syndrom (PMS). Vissa kvinnor använder förhållandet mellan progesteron och menstruationscykeln till sin fördel, eftersom detta hormon kan både förebygga och förbättra en graviditet när olika mängder är närvarande.

Under menstruation, nivåerna av både progesteron och östrogen är ganska låg, men de ökar efteråt, under den follikulära fasen. Ökningen av progesteron under de första två veckorna av menstruationscykeln gör att livmoderslemhinnan att bli tjock, ifall en graviditet inträffar, eftersom ett embryo inte kan implantera ordentligt i ett tunt foder. Dessutom stannar progesteronnivån hög för att tillåta fostret ordentligt utveckla och låta blodet cirkulera inom livmodern. En annan uppgift för detta hormon under graviditeten är att skapa den slemproppen som skyddar fostret från bakterier kommer in i livmodern. En brist på detta hormon kan leda till missfall, vilket är anledningen till progesteron och menstruationscykeln är båda viktiga för kvinnor som önskar att bära ett barn att sikt.

När graviditet inte uppnås, sjunker progesteronnivån plötsligt, vilket gör att livmoderslemhinnan att kasta under menstruationen. Strax före nedgången i progesteron, fast, många kvinnor lider av PMS, som är resultatet av en obalans i hormoner. Den progesteron nivån ofta spikar på denna punkt, vilket kan göra kvinnor känner hungrigare än vanligt. Många kvinnor klagar också av uppblåsthet strax före menstruationen som en följd av progesteron tendens att göra njurar lagra både vatten och salt. Dessutom kvinnor märker ofta större, fastare bröst eftersom vävnaden förstoras till följd av detta hormon, vilket är bara ett annat sätt progesteron arbetar tillsammans med menstruationscykeln, även efter en graviditet inte har inträffat.

Vissa kvinnor utnyttja förhållandet mellan progesteron och menstruationscykeln genom att tillsätta mer av denna kvinnliga hormonet på sin kropp för att uppnå olika resultat. Till exempel kan en del kvinnor att förhindra missfall till följd av låga progesteron nivåer genom att ta piller, injektioner eller suppositorier som innehåller detta hormon. Andra kvinnor som försöker att förhindra graviditet använda progesteron enbart piller, vilket kan tjockna livmoderhalsens slem så det är svårt för spermierna att nå livmoderhalsen. Det kan också tunn livmoderslemhinnan, eftersom en ökning av detta hormon följt av en plötslig minskning håller fodret blir för tjock. Progesteron-bara-piller har färre biverkningar än kombinationspiller som också innehåller östrogen, vilket gör dem attraktiva för vissa kvinnor.

  • Progesteron-bara piller fungerar på ett liknande sätt som vanliga p-piller, men de har färre biverkningar.
  • Progesteron varierar under menstruationscykeln.
  • Menstruation kan inte ske utan progesteron.
  • Korrekt nivåer progesteron skyddar fostret under graviditeten, genom att hindra bakterier från att komma in i livmodern.
  • Under menstruation, nivåerna av både progesteron och östrogen är ganska låg, men de ökar efteråt, under den follikulära fasen.
  • En brist på progesteron kan leda till missfall.