Vem är Harvey Milk?

October 25

Harvey Milk var en San Francisco politiker som tyvärr förmodligen mest känd för sin död i händerna på ex-handledare Dan White; på White rättegång, var den beryktade "Twinkie Defense" används för att ursäkta sina handlingar. Men målvakten Mjölk ett antal anmärkningsvärda prestationer under sin livstid, mest anmärkningsvärda av dessa var hans val som en öppet homosexuell kandidat i en tid då homosexualitet fortfarande var allmänt betraktas som en psykisk sjukdom. När Harvey Milk blev San Franciscos första gay handledare 1977, och en av de första öppet homosexuella politiker i den moderna världen, blev han en inspiration för homofile och lesbiska överallt.

Han föddes i New York 1930, och anslöt sig till marinen 1951. Efter att hedervärt avsked, arbetade Harvey Milk som lärare i New York City, och i slutändan flyttade till San Francisco 1972. Mjölk hade inget intresse för politik, men han blev snabbt en ledare i The Castro, San Franciscos homosexuella distrikt. Han blev också en stor aktivist i staden, som kämpar för homosexuellas rättigheter och representerar homosexuella till Stadshuset.

Efter flera fruktlösa politiska kampanjer, blev Harvey Milk invald i San Francisco tillsynsstyrelse 1977. Han sponsrade lyckat antidiskrimineringslagstiftning, och även kämpade Briggs Initiative, ett försök att förbjuda homofile och lesbiska från att arbeta som lärare i Kalifornien. Längs vägen, han upprepade gånger kolliderade med stipendiaten handledare Dan White, and White slutligen avgick och hävdade att han inte hade råd att försörja sin familj på en stads lön.

Den 27 november, 1978, borgmästare George Moscone var på väg att tillkännage en officiell ersättare för Dan White. Vit halkade in Stadshuset med en revolver, undgå upptäckt vid ingången, och efter en kort verbal handgemäng, sköt han Moscone och Milk. Vit förvandlade sig till en polisstation några timmar senare, och under rättegången, insisterade han att brottet inte hade överlagt. Han hävdade också att han varit deprimerad och att citera hans konsumtion av skräpmat som bevis på hans förändrade mentala tillstånd. Juryn dömts honom för dråp och dömde honom till bara sju år, kvittning arg upplopp i The Castro och runt Stadshuset.

Harvey Milk lämnade efter sig ett arv i amerikansk politik. På tal om möjligheten att mordet före sin död, en gång sa han att "Om en kula ska träda min hjärna, låt det förstöra varje garderobsdörren," refererar termen "closeted" för homofile och lesbiska som inte var öppna med sin sexualitet. Mjölk banade verkligen väg för fler homofile och lesbiska att komma ut ur garderoben, och idag, kan homosexuella politiker hittas tjänstgör på olika nivåer över hela USA, till stor del tack vare Harvey Milk första steget.

  • Moscone s slightfor dödande Mjölk rörd av upplopp i Castro.
  • San Franciscos första öppet homosexuella handledare, Harvey Milk, valdes 1977.