Vad är Sesame Oil?

February 6

Sesamolja, även kallad gingelly olja eller til olja är olja som härrör från sesamfrön. I vissa områden är det vanligen används för matlagning och i andra som en krydda för att ge smak till livsmedel. Hur det används oftast beror på vilken typ av olja. Denna olja används också i olika delar av världen som massageolja och i dyrkan. Det har också flera hälsofördelar.

Det finns två huvudtyper av sesamolja tillgängliga. Kall presssesamolja är olja som pressas ur rå sesamfrön. Det är ljus i färgen och har en mild smak. Det finns också rostat sesamolja som pressas från rostade sesamfrön. Toasting fröna producerar olja som är mörkare i färgen och nuttier i smak.

Sesamolja har mycket av antioxidanter i det, vilket betyder att den inte härsknar lika lätt som andra oljor. Ljus versioner av denna olja kan användas för att laga mat med, och på grund av dess höga rök punkt, används i fritering. Rostat sesamolja, på grund av dess lägre rök punkt, inte vanligtvis används i matlagning. Sedan dess smak försämras när den är överhettad, är det bättre lämpad som en krydda för att ge smak till rätter.

Vid framställning denna olja, är sesamfrön torkas och skakas på skärmar för att bli av stenar och smuts. Då de skickas till ett rapsexpeller. Fröna pressas och sedan ned igen för att se till att den mest olje möjligt kan härledas från frö. Resten av utsädet vanligen säljs som foder till boskap.

Liksom olivolja, är en typ av olja som är bra för dig sesamolja. Det är fullt av mono- och fleromättade fettsyror som hjälper till att minska det onda kolesterolet. Viss forskning tyder även att det kan bidra till att minska högt blodtryck. Den innehåller också två typer av antioxidanter-sesamol och sesamin. Antioxidanter hjälper till att minska fria radikaler-ämnen i kroppen som kan leda till förstörelse av celler.

Sesamolja innehåller även vitamin E och B-komplex som hjälper huden ser friskare. Det återfuktar torr hud och kan bidra till att förhindra eksem, psoriasis och blemmor. Vissa människor också använda den som ett hår behandling. Det har även använts för att massera hårbotten. Det finns också några som tror att det kan förhindra håravfall.

  • Sesamolja är härledd från sesamfrön.
  • Sesamolja är hydrating och kan hjälpa till att förebygga eksem.
  • Sesamolja används ofta som en massageolja.