Vad är Avslaget?

August 8

Avslaget avses det material som utdrives från livmodern efter en kvinna föder. Den består av blod, fettceller, slem, död livmodervävnad, och rester av moderkakan. Avslaget är oftast visas som en klarröd, tjock flytningar under de första två till tre dagar efter leverans, och tenderar att bli tunnare och tydligare under den kommande månaden, tills den slutar att bilda helt. Regelbunden avslaget urladdning kan leda till symtom på trötthet och svaghet för ett par veckor efter förlossningen, eftersom kroppen reagerar på blodförlust och börjar läkningsprocessen. De flesta kvinnor börjar känna normal igen efter sex veckors märket utan medicinska ingrepp, men individer som upplever extremt tungt eller kontinuerlig blödning måste rådgöra med sin läkare för att kontrollera och behandla komplikationer.

Moderkakan lossnar vanligtvis från livmoderns väggar och utvisas efter att ha levererat en baby, som lämnar blodkärl utsatta. Dessa fartyg släpper blod in i livmodern, där det kombineras med andra vätskor för att bilda avslag. Blodkärl börjar vanligtvis att koagulera omedelbart, vilket minskar blodflödet och låta livmodern att börja läka. Det är vanligt för en kvinna att uppleva kontinuerlig, blodiga flyt i upp till fyra dagar efter förlossningen, eftersom hennes kropp renas från överblivna blod och vävnader. Efter ungefär fyra dagar, finns det oftast lite blod och fast materia kvar i avslaget urladdning.

Genom tio dagars märket, verkar avslaget i allmänhet rosa eller vit färg, och släpps mindre ofta och i mycket mindre mängder. Den består huvudsakligen av slem och döda celler från livmoderslemhinnan. Utsläpp tenderar att bli ljusare och öppnare under de kommande två till fyra veckor, eftersom de sista bitarna av död vävnad, fettceller och slemhinnor utvisas. Kompletterande känslor av trötthet är vanliga tills utsläpp stannar, och de flesta kvinnor är lättade när de får massor av vila och bibehålla en hälsosam kost under de första sex veckorna efter förlossningen.

Överdriven, illaluktande, eller på annat sätt avvikande avslag kan vara ett varningstecken på ett allvarligt medicinskt problem. En kvinna vars blod fartyg inte koagulera efter att ha levererat moderkakan kan lida av en sönderriven livmoder eller uterusatoni, ett tillstånd där hennes livmoder muskler förlorar sin förmåga att dra ihop sig och tygla blodkärl. Svår blödning kan leda, och kvinnan krävs vanligtvis att genomgå omedelbara kirurgiska ingrepp för att stoppa blodflödet. Inflammationer och urinvägsinfektioner kan också förekomma, som i allmänhet lindras inom ett par dagar med recept eller over-the-counter mediciner. Kvinnor bör rådgöra med sin läkare om de märker några oregelbundna tecken efter förlossningen.

  • Kvinnor som behöver mer än en dyna per timme bör diskutera sin kraftiga blödningar med sin läkare.
  • Avslaget försvinner oftast helt ca 6 veckor efter förlossningen.
  • Moderkakan är normalt utvisas efter att ha levererat en baby.