Vad är Vanadin?

April 14

Vanadin är ett metalliskt grundämne med atomnummer 23 och symbolen V. På periodiska systemet, är det i Grupp 5, och i Period 4 mellan titan och krom. Den hänvisas till som en "övergångsmetall".

Vanadin är en mjuk, formbar element. Beskrivs som silvervit färg, eller, när det är ett pulver, som ljusgrå med en fin patina.

Även vanadin upptäckt krediteras ofta till svenska kemisten Nils Gabriel Sefström, men faktum är att upptäckaren var spansk professor i mineralogi Andrés Del Rio, som år 1801 fann elementet i Mexiko och döpte den Hundtandsliljesläktet. Övertalade att det var inget nytt, Del Rio tappade sin fordran, och Sefstrom får kredit. Det var tyska kemisten Friedrich Wöhler som bevisade 1831 att upptäckterna var identiska.

Vanadin är uppkallad efter den fornnordiska gudinnan som också går under namnet Freyja, som är medlem i den grupp av gudar kallas vaner. Hon är gudinnan av död och kärlek, äktenskap, och fertilitet.

Alltid funnit kombineras med andra element i mineraler, kol och olja, är vanadin används både i en legerade och olege stater. Den bryts i USA i Arizona, Utah och Colorado, liksom i Afrika, Peru och Venezuela. Omkring 7.000 ton per år produceras.

Vanadin har ett antal användningar. Den används för att öka styrkan och segheten av stål, främst i skapandet av järnlegering ferrovanadium. Stålet används i jetmotorer, till exempel. I föreningar V 2 0 5 och NH 4 VO 3, vilket är oxidationskatalysatorer, finner vanadin användningsområden inom den kemiska industrin. Vanadinpentoxid används också som ett färgämne och färg fixer.

Nya studier undersöka om vanadin kan ha en roll i att hjälpa till att sänka blodsockernivåerna människor som har diabetes. Andra studier har antytt att vanadin kan ha en roll i bildandet av skelettet hos djur. Mellan 10 och 60 mcg vanadin konsumeras dagligen i en normal kost.

  • Vanadin används i skapandet av metallegeringar som tål extrema förhållanden, såsom de som används i jetmotorer.
  • Vanadin har atomnummer 23, och identifieras med symbolen V.