Vad är friterad sötpotatis?

November 21

Stekt sötpotatis är en bred kategori av relaterade livsmedel som framställts genom stekning sötpotatis bitar, skivor eller bitar i het olja eller animaliskt fett. Den färdiga produkten kan serveras varm eller kall, och kan vara smaksatta eller sött. Sötpotatis är stekt rutinmässigt av kockar i många olika kulturer enligt en rad olika regionala recept.

Några av de första stekt sötpotatis tros ha utarbetats av kockar i Karibien och Latinamerika, där grönsaks inhemska. En av de enklaste beredningar från denna region innebär lite mer än stekning grova bitar av sötpotatis i olja, sedan krydda den färdiga produkten med lokala kryddor. Steka mjukar potatisbitarna, medan utlåningen ett krispiga och lätt brynt exteriör. Potatis som görs i denna stil är ofta drizzled i sockerlag och tjänade som ett mellanmål, eller parat med bönor eller kött för att bilda basen av olika potatis måltider.

Sötpotatis fritters, som i huvudsak sötpotatis kött mosade och formas till en klimp, är också populärt i karibiska köket. Denna sorts sötpotatis skålen börjar vanligtvis med en kokt och potatismos. Smör, kryddor, nötter och ibland frukter tillsätts i, med potatismos som fungerar som ett slags deg. Kockar bilda denna "deg" till bollar, sedan stek dem i olja eller annan fettet tills de är krispiga och sammanhängande.

Som sötpotatis spridda över hela världen, så gjorde sätt att förbereda dem. Kockar i nästan alla regioner har kommit med olika sätt att steka olika potatissorter. I Nordamerika och Europa, är stekt sötpotatis ofta beredda precis som andra typer av potatis skulle vara. Ersätta sötpotatis är ofta ett hälsosamt alternativ, som sötpotatis är väl anses för sin höga vitamin- och mineralinnehåll.

Steka är vanligtvis inte ett hälsosamt sätt att laga potatis, även sådana som generellt näringsrik som sötpotatis. Potatisen "vitaminer och mineraler är sällan förlorade i stekning, men tillägg av oljor och animaliska fetter oftast uppväger deras effekter. Ändå är stekt sötpotatis framställda som franska frites eller chips eller chips ofta märkt som en "hälsosamt alternativ" till liknande produkter tillverkade med standard potatis.

Batat frites görs vanligen genom att skära den vegetabiliska i tunna strimlor som sedan friteras, vanligtvis i animaliskt fett. Chips är beredda nästan identiskt, förutom att de är gjorda av tunna skivformade skivor. Båda är vanligtvis serveras som tilltugg eller snacks.

I asiatiska köket, sötpotatis ofta wokade eller stekt, oftast för att läggas till en rad olika potatisrätter. Wokad sötpotatis framställs vanligen i en wok eller annan djup tallrik, där små bitar eller strimlor av potatis kan snabbt tillagas på hög värme tills de blir krispiga. De tillsätts sedan som ett färgrikt toppning till en mängd olika Nudel och kötträtter. Pan-stekt sötpotatis är oftast gjorda i en stekpanna, sedan till curryrätter och soppor när deras exteriör har crisped.