Vad är Fahsa?

March 15

Fahsa är en gryta gjord av lamm eller nötkött som tillagas tills de är mjuka och sedan blandas med kryddor och grönsaker. Det är en av de två nationella rätter av det land Jemen, tillsammans med salta, en gryta som är mycket lik fahsa. Det finns mycket få ingredienser i fahsa, vilket gör det en tung maträtt av bräserad eller kokt kött och lök. Den färdiga gryta brukar toppad med en pasta gjord av blötlagda bockhornsklöverfrön och serveras med bröd. Den autentiska beredningen använder en speciell typ av sten pan känd som en Madra, även om varje kruka eller tryckkokare kan användas.

Skålen börjar med köttet, vanligtvis antingen nötkött eller lamm som har skurits i tärningar. Köttet kan antingen kokas i vatten tills den är mycket anbud och lätt bryts i strimlor eller små bitar, eller det kan snabbt brynt i olja för att utveckla färg och sedan slutade med resten av grytan. Oavsett vilken metod som används, bör slutresultatet bli kött i mycket små bitar som lätt kan ätas i enstaka tuggor.

De övriga ingredienserna till skålen inkluderar vitlök och salladslök som är stekt i en kastrull innan köttet läggs, oavsett om det var kokt i förväg eller inte. Vatten eller lager läggs till potten och ingredienserna får koka tills vätskan har reducerats och börjar bli tjock, vilket kan ta flera timmar. Efter reduktion är kryddor som koriander, varm paprika och kummin sätts tillsammans med lite mer vatten, vilket är tillåtet att sänka ner en andra gång. Tomater sätts ibland vid denna punkt, liksom.

Ett traditionellt sätt att laga mat och servera fahsa är med en speciell typ av jemenitiska pott kallas Madra. En Madra är en tjockväggiga sten pott som ser ut som en djup skål. Den kan användas över en eld som alla andra potten och även kan användas i en ugn. En Madra är gjord av sten, så det är i stånd att behålla värmen under en avsevärd tid när den tas bort från spisen. Detta innebär fahsa som tillagas och serveras i en Madra kan förbli varm under hela måltiden.

Efter tillagning fahsa har minskat en andra gång, är den klar att serveras. En garnering sås kallas hulba monteras genom att bockhornsklöver frön som har dränkts över natten och mosa dem till en pasta som innehåller vitlök, citronsaft, färsk koriander och några tomater. Denna blandning spooned över toppen av den färdiga grytan innan den serveras, ibland med bröd som pitabröd.

  • Vårlök är en av de få ingredienser i fahsa.
  • En skål med bockhornsklöver frön.