Vad är Oryza Sativa?

March 22

Vare brun eller vit, stekt eller kokt, om en maträtt innehåller ris, det består av Oryza sativa. Detta är helt enkelt den latinska frasen för de växtarter flesta människor känner som ris. En basföda i världen, kan Oryza sativa beredas på så många sätt som en kock kan drömma upp.

Även känd som asiatiska ris eller engelska ris, är Oryza sativa en av de mest utbredda konsumeras livsmedel runt om i världen. I utvecklade länder, kan riskonsumtionen vara så hög som nästan nio pounds (åtta kg) per person och år. Två underarter av ris odlas: nötig, långkornigt, eller indica ris och klibbig, kortkornigt eller Sinica ris. Portioner av ris uppfylla kost stärkelse eller kolhydratbehov.

Ris baserade livsmedel kan göras för varje måltid om dagen. Frukosträtter såsom bakverk, riskakor och spannmål har ofta maten. Soppor, vegetariska biffar, kroketter, smörgåsar, suffléer och dussintals andra rätter kan avnjutas med ris till lunch eller middag. Snack kakor, puddingar, krämer, och andra risbaserade behandlar kan också skapas från kornet.

Många människor njuta Oryza sativa som tilltugg. Ett populärt sätt att tjäna det inkluderar skiktning vit, brun, eller stekt ris under en hög av erfarna grönsaker, kött och såser. Utöver dessa färger, kan maten vara svart, rött eller lila. Det kan också röra-stekt eller på annat sätt införlivas i en hel måltid. I Asien, många familjer konsumerar ris på en daglig basis.

En fyllning, näringsrik mat, är riset ofta tillhandahålls som en näringskälla i områden som drabbats av krig, naturkatastrof, eller fattigdom. Särskilda typer av ris har genetiskt behandlats för att ge ytterligare näring till människor som drabbats med undernäring. Människor med små livsmedels budgetar också ofta förlita sig på billig säd.

Oryza sativa är inte begränsad till att användas som en näringskälla för människor. Det är också ofta används i öl produktionsprocessen. Halm, vin, gödningsmedel, djurfoder, och bränsle kan alla göras från anläggningen samt. I traditionell folkmedicin, har Oryza sativa frön använts för att behandla dussintals krämpor, bland annat cancer, svullnad, diarré, illamående, vårtor, gulsot, brännskador, feber, psoriasis, sår, och många andra krämpor.

I spannmåls biologi projekt, Oryza sativa ofta på grund av anläggningens lätt föränderlighet. Det har den minsta av alla spannmåls genomen, vilket gör det enkelt att modifiera genetiskt. Det är också mycket billigt och lätt tillgänglig, vilket gör det till en låg kostnad experimentet basen.

  • Vissa typer av Oryza sativa är genetiskt modifierad för att tillhandahålla extra näring till människor som är undernärda.
  • I traditionell medicin, kan Oryza sativa vara till hjälp för att behandla vårtor.
  • Oryza sativa är också känd som asiatiska ris.