Vad är Nasal Tamponger?

February 17

Regelbundna tamponger är objekt som kvinnor använder för att suga upp menstruationsblod inuti kroppen. Nasala tamponger utför samma funktion, men i näsan, för att stoppa näsblod. Typiskt en nasal tampong är endast nödvändigt i allvarliga näsblod som kräver läkarvård. Kommersiella nasala tamponger är oftast gjorda av svampliknande material och passar helt inne i näsan.

Oftast kan en person med näsblod stoppa blödningen med en enkel näsa nypa tills blodproppar och stoppar blödning. Men ibland kan en näsblod vara kontinuerlig och svarar inte på huskurer. I denna situation, är medicinsk behandling krävs.

En läkare kan pressa på näsan, och tala om för patienten att hålla hans eller hennes huvud framåt, på samma sätt som ett hem botemedel, men läkaren infogar normalt också material i näsan för att uppmuntra blodet att koagulera. Ibland läkaren använder kirurgisk gasväv doppad i salva, men en annan möjlig alternativ är en kommersiell nasal tampong.

Proceduren att en läkare följer att packa näshålan med gasbinda är relativt komplex, eftersom han eller hon har att ordna gasväv i skikt inuti näsan. Som nasal packning måste i allmänhet stanna inne i näsan under flera dagar, kan gasväven också blivit fastnat på torkat blod och orsaka smärta vid borttagning. Kommersiella nasala tamponger är i allmänhet gjorda av ett svampmaterial, vilket kan motstå fastnar bättre än gasväv.

En annan fördel för nasala tamponger över gasväv är att svampen passar ordentligt inuti näshålan. Läkaren behöver inte packa i gasbinda, utan helt enkelt placera en svamp i näsan. Först, är svampen kompakt, men när det absorberar blod, växer den i form för att passa hålrummet, ungefär som en regelbunden menstruations tampong.

Till skillnad från en menstruations tampong, som har en hämtning sträng som hänger utanför kroppen, sitter en nasal tampong helt inne i näsan, och så är diskret. Insättningen och extraktionsprocessen kan vara milt smärtsamt för patienterna. Smörjmedel kan hjälpa till att lindra insättningsprocessen, och ett annat alternativ är en smärtstillande sprej i näsan innan nasala tampong går in.

Andra möjliga medicinska lösningar på allvarliga näsblod inkluderar kauterisation av den försvagade blodkärl i näsan. En ballong att en läkare skär och sedan blåses också kan stoppa en släng av blödning. Gel som förvandlas till ett skum i näsan är en annan förpackningsalternativ.

  • Gasväv används ibland av läkare för att hjälpa till att kontrollera en näsblod.
  • Packning näsan med gasväv är en relativt komplicerad procedur som utförs av läkare.
  • Nasala tamponger är endast nödvändigt vid allvarliga näsblod.
  • En patients näsgångar kan sprayas med anestesi före insättning av nasala tamponger.