Vad är öl ost?

November 24

Öl ost är namnet på ett chip dopp som tros ha sitt ursprung i delstaten Kentucky i USA. Som namnet antyder, är dip skapad med både ost och öl. Under åren har olika ingredienser lagts till grundreceptet som människor skulle skapa sin egen unik version.

Tyngre marker, såsom majschips eller tortillachips, vanligen serveras med dip. När tjänstgjorde som förrätt, smaksatta kex av något slag ofta följer dip. Den dopp kan också serveras med selleri, även om denna presentation är relativt ovanligt.

Den grundläggande receptet för öl ost innebär att utnyttja extra skarp cheddarost som riven till preferenser servern. Ofta är en fin galler används när skålen presenteras som förrätt. För användning som en fest dopp, är osten brukar grovt riven.

För äkta öl ost, krävs tillsats av en liten mängd mörk öl. De flesta recept kräver tillåta öl att andas under en kort tid, men inte tillräckligt länge för att produkten ska få unken eller platta. Denna lilla mängd av öl tillsätts till den rivna osten och de två ingredienserna lätt kastas tillsammans.

För att lägga till ytterligare smak till ölet osten är kryddor ibland läggs. Färsk vitlök är en vanlig dessutom tillsammans med cayennepeppar eller tabasco. I södra delen av USA, är hemlagad pepparsås används ofta i stället för kommersiella produkter. Lite salt och eventuellt en liten mängd senap pulver kan också tillsättas till blandningen om så önskas.

Som med många typer av dip, bör öl ost beredas i förväg. Den dopp kan kylskåp över natten, vilket ger gott om tid för smaker att blanda. Liksom andra kylda dips, är det oftast en bra idé att ta bort öl ost från kylskåpet en halvtimme eller så innan servering. Detta gör dip precis rätt konsistens för att möjliggöra enkel doppning med kex eller chips.

Det finns ett antal öl ost recept som kräver ett brett spektrum av ingredienser. Mildare varianter kan skapas med vassa eller mild cheddar, eller lägga in en liten mängd av någon annan typ av riven ost. Vissa recept kräver tillsats av en liten mängd gula senap eller en kryddig salsa som bindemedel. Det är inte ovanligt att värdar att tjäna både milda och skarpa nedgångar vid ett evenemang, där gästerna kan njuta av två olika typer av den dopp vid samma träffas.

  • Cheddarost används ofta för att göra öl ost.
  • En liten mängd mörk öl används vanligtvis för att göra öl ost.