Lagringsformer Glukos i organismer

June 20

När kolhydrater från den mat du konsumerar smälts, är glukos den minsta molekylen i vilken en kolhydrat bryts ner. Glukosmolekyler absorberas från tarmceller i blodomloppet. Blodomloppet bär sedan glukosmolekylerna i hela kroppen. Glukos inträder varje cell i kroppen och används av cellens mitokondrier som bränsle.

Kolhydrater är i nästan all mat, inte bara bröd och pasta, som är kända för "carbo lastning." Frukt, grönsaker och kött innehåller också kolhydrater. Någon mat som innehåller socker har kolhydrater. Och de flesta livsmedel omvandlas till socker när de bryts ner.

När en organism har tagit i maten, maten rötas, och nödvändiga näringsämnen skickas genom blodomloppet. När organismen har använt alla de näringsämnen den behöver för att upprätthålla en väl fungerande, de återstående näringsämnen utsöndras eller lagras.

Du förvara den: Glykogen

Djur (inklusive människor) lagra en del glukos i cellerna, så att det är tillgängligt för snabba skott av energi. Överskott av glukos lagras i levern som den stora föreningen kallas glykogen. Glykogen är en polysackarid av glukos, men dess struktur gör det möjligt att packa kompakt, så mer av det kan lagras i celler för senare användning. Om du förbrukar så många extra kolhydrater som kroppen lagrar mer och mer glukos, all din glykogen kan kompakt strukturerade, men du inte längre kommer att vara.

Stärkelse det, vänligen: Lagra glukos i växter

Lagrings form av glukos i växter är stärkelse. Stärkelse är en polysackarid. Bladen på en växt gör socker under fotosyntes. Fotosyntesen sker i ljus (foto = ljus), såsom när solen skiner. Energin från solljuset används för att göra energi för växten. Så när växterna gör socker (för bränsle, energi) på en solig dag, de lagrar en del av det som stärkelse. När enkla sockerarter måste hämtas för användning, är stärkelsen bryts ned i sina mindre komponenter. De sparar bokstav lite energi för en regnig dag!