Vilka är de tecken på en allergisk reaktion mot Soy?

March 2

De vanligaste tecknen på en allergisk reaktion mot soja inkluderar nässelutslag, klåda och svullnad i ansiktet, tunga och svalg eller andra delar av kroppen. Gastrointestinal smärta, stickningar i munnen, eller andningssvårigheter är andra typiska tecken. I de flesta fall är inte seriöst en allergi mot soja, men kan vara obehagligt. I sällsynta fall kan en individ drabbas av en allvarlig reaktion på soja som kallas anafylaxi. Anafylaxi är en medicinsk nödsituation som ofta orsakar chock, snabb puls, och luftvägssammandragning som gör det nästan omöjligt att andas.

För de flesta människor, symptom på en sojaallergi är irriterande men inte livshotande. Många människor upplever gastrointestinala problem som kräkningar, illamående och magont. Munnen kan pirra eller huden kan klia, utveckla nässelfeber eller flush. Delar av kroppen kan svälla och den person som konsumerar soja kan wheeze eller uppleva en rinnande näsa och andningssvårigheter.

Anafylaxi är en allvarlig allergisk reaktion mot soja som är sällsynt men mer sannolikt hos personer med andra allergier eller astma. Detta är en medicinsk nödsituation som ofta orsakar en svullen hals som hindrar andning, chock, och hela kroppen spolning. Snabb puls, yrsel och en snabb blodtrycks är andra symptom på anafylaxi.

Symtomen vid en allergisk reaktion mot soja manifestera oftast inom några minuter till flera timmar efter att ha ätit ett livsmedel som innehåller soja. Soja kan visas på en produkt etikett som soja, sojabönor, glycin max, eller edamame. Tofu, miso och tempeh är produkter med soja som huvudingrediens.

Dolda källor soja innefattar hydrolyserad och texturerat vegetabiliskt protein, lecitin och vitamin E. Vegetabilisk olja och natriumglutamat är andra vanliga men dolda källor till sojaprotein. Personer med en sojaallergi kan också leta efter ordalydelsen, "innehåller soja" på etiketten vid tveksamhet.

En allergisk reaktion mot soja manifesterar vanligtvis för första gången under spädbarns när ett barn reagerar på sojabaserad bröstmjölksersättning. Majoriteten av barn med denna födoämnesallergi så småningom kommer att växa ur den, men i vissa fall kommer att fortsätta in i vuxen ålder. Amning under de första fyra månaderna eller med hjälp av en mjölkbaserad formel kan bidra till att minska risken för födoämnesallergier allmänhet.

Liksom alla födoämnesallergier, är en allergisk reaktion mot soja som orsakas av en immunsystemet reaktion. Immunsystemet avgör felaktigt att sojaproteiner är skadliga och producerar antikroppar. Nästa gång soja införes i kroppen, är dessa sojaprotein antikroppar utlöser immunsystemet för att frigöra histamin. Histamin förutom andra kemikalier orsakar symtomen på en allergisk reaktion mot soja.

Diagnostisera en sojaallergi vanligtvis innebär konsumerar misstänkt allergen och övervaka individen för en reaktion. En läkare kan också utföra ett hudtest under vilken skalet pricked och exponeras för en liten mängd av sojaprotein. En person som är allergisk till sojaprotein kommer att utveckla en hive vid platsen för exponeringen. Ett blodtest som detekterar mängden sojaprotein antikroppar i blodet är också tillgänglig.

De med en sojaallergi måste undvika alla sojaprodukter för att förhindra en allergisk reaktion. Detta kan vara en utmaning med tanke på den utbredda användningen av soja i livsmedel som kött, choklad och bakverk, inklusive nästan alla brödprodukter som finns i USA. Många frukostflingor innehåller även sojaproteiner. Lyckligtvis kan de flesta människor med en sojaallergi tolerera en liten till måttlig mängd av proteinet.

Antihistaminer kan minska symtomen men inte bota allergi. Individer med risk för anafylaxi kan behöva bära injicerbara adrenalin och bära en sjukvårdare varning armband hela tiden. Om sådana individer kommer i kontakt med soja eller sojaprotein, kan de behöva injiceras omedelbart och söka akut läkarvård.

  • Sojabönor.
  • En allvarlig sojaallergi kan leda till halssvullnad och andningssvårigheter.
  • De med en sojaallergi bör undvika edamame.
  • EpiPens används vid behandling av svåra allergiska reaktioner.
  • Tecken på en allergisk reaktion mot soja kan innefatta nässelfeber.