Vad är en vikskärm?

September 17

Folding skärmar är unika möbler som, ungefär som utsmyckade mattor och vaser, faktiskt bitar av funktionell konstverk. I sina grundläggande funktioner, tjänar mattor som isolering och vaser fungerar som behållare. Mycket skapad och utsmyckade exempel på dessa två heminredningsartiklar, dock ofta förhöjda i vårt hänsyn till nivån på teckningen. Vikskärmar består av flera vertikala paneler som är förenade med gångjärn. Normalt är dessa skärmar dekorerade med vackra målningar eller utskrifter som skildrar utsmyckade bilder eller scener.

Syftet med en hopfällbar skärm är att separera ett utrymme och skapar avskildhet. Till exempel kan en vikskärm användas i ett sovrum för att skapa ett utrymme nära garderob eller byrå där man kan disrobe eller klänning i avskildhet från andra som delar eller täta rummet. Vikskärmar är mycket användbara eftersom de står ensamma och är i allmänhet inte bifogas golv, tak eller vägg. Därför är de mobila och kan användas för många ändamål inom hem eller företag. Dessutom gångjärnen i vikskärmar ge dem en amorf form; antalet möjliga former som kan göras med en fällbar skärm växa exponentiellt som antalet paneler ökar.

Förutom deras användning inom sovutrymmen, är vikbara skärmar används också i sjukhusavdelningar för att separera utrymmet mellan patientsängar, på restauranger att dölja servitörens station och i studio mellanslag för att mejsla ut rum, bara för att nämna några funktioner. Medan fällbara skärmar som används i restauranger och bostäder är i allmänhet både vacker och målmedveten, de som används på sjukhus och medicinska kontor är i allmänhet ganska vanligt.

Kanske vi har hittat så många användningsområden för vikskärmar eftersom de har funnits under så lång tid. Historiker allmänt överens om att de vikskärmar först skapades i Asien. I själva verket har prototyper av vikskärmar daterats tillbaka till Handynastin (206 f Kr 220 e.Kr.). Även om de först utvecklades i Kina, är vikskärmar allmänt vara en japansk farkost som de har varit i flitig användning i Japan i många hundra år.

Ordet för vikskärm i Japan är byobu, en term som bildligt betyder "skydd från vinden." De infördes till Japan i det åttonde århundradet och har konstruerats och tillverkats där sedan dess. I forna dagar, många av de vikskärmar som producerades var vackra och robust. Även om det fortfarande är möjligt att anskaffa speciella handgjorda vikskärmar, många skärmar som produceras idag ganska bräcklig.