Vad bör jag veta om Palau?

January 18

Republiken Palau är en önation som ligger i Stilla havet, cirka 500 miles (800 km) öster om Filippinerna. Det var den sista före detta förtroende territorium FN: s förvaltarskapsråd att uppnå självstyre, 1994, och är därmed en av världens yngsta länder. Dess infödda namn är Belau, och det är ofta helt enkelt kallas Palau på engelska. Landets huvudstad är Melekeok.

Den inhemska befolkningen i Palau har bott på öarna i tusentals år, men deras ursprungliga ankomstdatum är idag en fråga om spekulationer. Genetiskt är Palauans kopplade till både inhemska australiska och asiatiska förfäder. Deras samhälle är traditionellt matrilineal.

Européerna kom först i kontakt med Palau, en gång kallade "Black Islands," relativt sent. Brittiska handlare besökte regelbundet öarna i det 18th århundradet, och i den 19: e århundradet och införlivades i den spanska Ostindien. Palau återstod under spansk kontroll tills Parisfördraget, slutar det spansk-amerikanska kriget 1898, tvingade Spanien att ge upp sina Ostindien territorier. Tyskland köpte Palau Spanien 1899.

Palau ändras igen händer 1914, då japan invaderade och tog kontroll, och Tyskland förlorade sina innehav till följd av Versaillesfördraget, märkning dess nederlag i första världskriget Efter en japansk nederlag i andra världskriget, det land Palau blev ett förtroende territorium enligt FN. Idag har den en kompakt of Free Association med USA föreskriver att den senare är att ta ansvar för Palau försvar i 50 år.

Palau är en representativ demokrati med separat verkställande, rättsväsendet, och lagstiftande grenar. Den valda president är regeringschef och statschef. Palau har 16 stater.

Palau har en befolkning på cirka 19.000, bestående av 70% infödingar, med filippiner som utgör den näst största etniska gruppen. Whites och andra asiater är andra minoriteter. De officiella språken i de flesta Palauan stater är Palauan och engelska, även om vissa stater ger lokala språk officiell status, och japanska är i delstaten Anguar officiellt språk. Sjuttiofem procent av befolkningen är kristna, främst katoliker. Native religiösa övertygelser och Modekngei, en religion som innehåller infödda tro med kristendomen, är också vanligt praktiseras.

Palau ekonomi består till stor del av turism, fiske och självförsörjande jordbruk. Turister besöka öarna för att njuta av den trevliga året runt tropiskt klimat och att snorkla och dyka bland olika marina livet. Palau har även Belau National Museum och Palau internationella flygplats, som erbjuder reguljära flygningar till och från närliggande länder.

  • Den rika marina livet i vattnen kring Palau gör det till ett perfekt resmål för dykare.