Vilka är de olika typer av livsmedel med Tyramin?

July 2

Tyramin är en neurotransmittor och ett derivat av tyrosin, en icke-essentiell aminosyra. Aminosyror, av vilka det finns 20, är ​​de funktionella enheter som bildar en molekyl av protein. Tyrosin är en av 11 aminosyror som kroppen kan syntetisera på egen hand, vilket gör det till en icke-essentiell syra, medan resterande nio måste erhållas från livsmedel källor och är kända som essentiella aminosyror. Som tyrosin och därefter tyramin produceras i människokroppen, så de syntetiseras i kropparna av många växter och djur som människor konsumerar som livsmedel. Därför finns det många livsmedel med tyramin, särskilt de som börjar ruttna eller förstöra och de som är jästa. Exempel på livsmedel med tyramin inkluderar kött som har bortskämda eller varit avsikt åldern, ostar och andra jästa mejeri, jästa sojaprodukter som soja och tofu, och alkoholhaltiga drycker som vin.

Som ett derivat av denna aminosyra och en neurotransmittor, tyramin klassificeras som ett frigörande medel, särskilt av katekolamin neurotransmittorer såsom epinefrin, norepinefrin och dopamin. Med andra ord är tyramin en substans som inducerar utsläpp av kemikalier från en neuron, eller nervcell, och skickar det vidare till angränsande nervceller via en elektrisk signal-ledande korsningen mellan varje cell kallas synaps. En ansamling av dessa kemikalier i cellerna som inträffar efter att konsumera livsmedel med tyramin ger ett specifikt svar detta är samma process som sker när läkemedel förs in i kroppen.

Konsumtionen av livsmedel med tyramin såsom åldern kött och ost kan temporärt producera en mild metabolisk reaktion som ökade mängder av dopamin och adrenalin, mer känd som adrenalin, släpps. Denna reaktion kan inkludera en liten ökning i hjärtfrekvens och blodtryck. Ett enzym som kallas monoaminoxidas kommer sedan längs och metaboliserar tyramin, eller bryter upp det i sina molekylära komponenter för användning av kroppen, vilket i sin tur stoppar frisättningen av neurotransmittorer och tillåter hjärtfrekvens och blodtryck för att återgå till normala nivåer.

Faktum är att när stora mängder mat med tyramin konsumeras av en person som även tar MAO-hämmare (MAO-hämmare), läkemedel som förskrivs för att behandla depression, det kan ge ett svar som kallas "cheese effekten." Detta är en hypertensiv kris, eller plötslig och farlig ökning av blodtrycket, väckt den genom kombinationen av MAO-hämmare, som blockerar nedbrytningen av signalsubstanser som dopamin av monoaminoxidas, och tyramin, vilket ökar nivåerna av många av samma signalsubstanser i kroppen. En teknisk term för denna reaktion är tyramin trycksvaret, vilket kan orsaka det systoliska blodtrycket att stiga med uppemot 30 millimeter kvicksilver (mm Hg).

Som sådan, kan en person på MAO-hämmare vill begränsa sin konsumtion av livsmedel med tyramin. Dessa inkluderar kött som nötkött, fläsk, fisk och kyckling, särskilt de som har börjat förstöra eller är äldre. Andra typramine rika livsmedel innehålla lagrade ostar som Stilton, yoghurt och gräddfil, och sojabaserade kryddor och såser. Vegetabiliska livsmedel att undvika är flera typer av bönor och ärter skida som gröna bönor och snö ärter, och flera hög socker frukter som bananer, fikon och ananas, särskilt som de mognar. Anledningen till att tyramin nivåerna går upp som livsmedels åldrar är att sönderfallsprocessen orsakar tyrosin-molekyler för att bryta ner och frigöra kolatomer, som i sin tur alstrar tyramin som ett derivat.

  • Människor som tar en monoaminoxidashämmare (MAO-hämmare) mot depression bör inte äta stora mängder lagrad ost eller andra livsmedel som innehåller tyramin.
  • Livsmedel med tyramin kan orsaka en ökning av blodtrycket.
  • Alkoholhaltiga drycker innehåller tyramin.