Vad är Wolf tänder?

July 19

Wolf tänder är rudimentära premolarer finns i många hästdjur såsom hästar, åsnor och zebror. I inrikes hästdjur som hästar, är vargtänder ofta bort för att förhindra oral smärta och andra tandproblem, men i vissa fall kan de vara kvar i; veterinärer besluta oftast vad att göra med vargtänder från fall till fall. Rutin tandvård för hästar är särskilt viktigt eftersom tandproblem kan orsaka hästen att bekämpa bit eller handla upp. Som alla människor som har upplevt tandvärk vet, är det svårt att fokusera på uppgifter när tänderna orsakar smärta.

Hästdjur har två typer av tänder: incisiver och molarer. De framtänder är i den främre delen av munnen, och de är åtskilda från molarerna genom ett gap som kallas interdentalrummet. När wolf tänder gör utbrott, vilket händer i omkring 50% av hästdjur, de förekommer vanligen i interdentalrummet, och de tenderar att vara nära molarerna. Vanligast, wolf tänder verkar i överkäken, även om de har observerats i underkäken som väl; typiskt en vargtand utbryter på vardera sidan av munnen.

Dessa tänder ser ut som knubbiga små pinnar, ibland med en skarpare punkt. Beroende på placeringen av en wolf tand, kan den orsaka obehag för hästen. Wolf tänder kan tränga andra tänder, till exempel, eller de kan störa biten. Om vargtänder är intill kindtänderna kunde lite glida mellan vargtänder och kindtänderna och nyp tandköttet, vilket orsakar extrem smärta.

Vanligtvis varg tänder uppstå inom de första 18 månaders ålder, vid vilken tidpunkt en veterinär avgör vad man ska göra åt dem. Ibland kan en häst har blinda wolf tänder, tänder som ligger plant mot tandköttet i stället för utbrott, vilket kan göra dem svåra att upptäcka. Om läget för vargen tänderna verkar inte problematiskt, kan veterinären helt enkelt lämna dem på plats. Men om vargtänder ser ut som de är i en besvärlig plats, kommer veterinären rekommendera extraktion. Vissa häst tandläkare föredrar att extrahera alla vargtänder så fort de dyker upp, under antagandet att de inte kan bli ett problem om de inte är närvarande.

En välutbildad häst kommer förhoppningsvis har väl hanteras innan en veterinär måste ta bort vargtänder, och hästen kan ha redan hade sina tänder flöt, i vilket fall det kommer att vara bekant med tanken på tandvård. Floating är ett förfarande där de skarpa kanterna på tänderna är filas ned till göra hästen mer bekväm. Om en häst är aptit blyg eller veterinären vill göra processen enklare, kan mild sedering användas för att hålla hästen lugn för 10 minuters förfarandet.

  • Wolf tänder avlägsnas typiskt från hästar.
  • Tand problem kan orsaka hästar att bekämpa bit, en bit metall insatt i munnen och används med tygeln för styrning av djuret.