Vad är en Shellac Base Coat?

December 11

En shellack baslack är ett lager av hartsfärg som appliceras på en yta för att skydda ytan från framtida målning eller att skapa en plan och ren yta som täckfärg fastnar. Shellack används som en basbeläggning eftersom dess färg är fjådrande när de placeras på träslag, och det kan vara skiktade flera gånger för att också användas som täckfärg. Färger och nyanser kan läggas till shellack för att skapa ett brett utbud av färger, med vit shellack vara ett effektivt sätt att täcka upp ytor som har omfattande missfärgning. Den utbredda användningen av shellack som en basbeläggning har minskat med införandet av syntetiska beläggningar.

Det ämne av vilket shellack görs är ett harts deponeras på träd med en typ av insekt. Detta harts kan ta på en av en rad jordklangfärger, från mycket bleka gula till djupa bruna. Själva hartset innehåller en liten mängd vax som kan vara användbar vid tillämpning endast shellack från baslack till slut, men att samma vax kan orsaka problem med andra färgtyper som kan tillämpas på toppen av shellack baslack.

Innehållet i en shellack baslack vax betyder bara shellack eller oljebaserade färger kan appliceras över toppen. Vattenbaserade färger och polyuretanfärger kommer att ha problem att hålla sig till den vaxartad yta och kunde pärla upp eller lossna efter en tid. En lösning på detta problem är att använda en de-vaxad shellack baslacken. Utan närvaro av vax, kan någon färg användas över toppen av shellack.

En typ av shellack basbeläggning kallas en sköljbeläggning. Detta liknar en normal basbeläggning av att schellack helt enkelt appliceras på en yta, med undantag av schellack först tunnas ner med denaturerad alkohol. Resultatet är en mycket tunn basbeläggning som kan hjälpa till att penetrera och täta en yta som sedan kommer att erhålla en täckfärg.

Tillämpa en shellack baslack kan ibland vara svårt. Med hjälp av en pensel med shellack kan vara problematiskt eftersom, som det torkar, är penseldrag kvar. En metod som kan arbeta utan att lämna linjer är att använda en trasa eller svamp för att snabbt få shellack jämnas på en yta. Andra metoder, som att använda en sprayburk eller en sprutpistol, även kan fungera men rekommenderas inte för små ytor på grund av mängden av sprutdimma som kan uppstå.

  • En burk shellack.