Vad innebär det att "kalla en spade för en spade"?

October 28

Att "kalla en spade för en spade" är en fras som betyder att tala rent ut eller öppet om ett ämne och ofta hänvisar till ett ämne som är pinsamt i naturen och ingen vill ta itu med. En anställd och påpekade att en kollega anställd agerar bryskt när ingen annan vill säga det upfront är ett exempel på vad det innebär för en person att kalla en spade för en spade. Även om vissa människor tror att frasen har en rasistisk mening bakom det - eftersom "spade" var en gång användes som en nedsättande term för afroamerikaner - och ta anstöt av dess användning, har frasen aldrig kopplats till någon rasistisk avsikt och ordet var ursprungligen avsedda att hänvisa till ett grävande verktyg.

Ursprunget till uttrycket går tillbaka till antikens Grekland. Grekisk historiker och författare Plutarchos skrev Apophthegmata Laconica, som innehåller en fras som kan översättas som betyder "kalla ett fikon ett fikon och ett tråg ett tråg." Men i de ursprungliga försök till översättning, var ordet "skafe" översatt till en spade eller spade med den lärde Erasmus, även om dess verkliga innebörd är tråg eller bassäng. Frasen först dök upp i engelsk skrift då en rad av Eramus arbete har översatts av Nicolas Udall som, "att kalla en spade med något annat namn sedan en spade."

Fraser som att "kalla en spade för en spade" är exempel på idiom, eller engelska talesätt. Idiom är fraser som har betydelse för en viss grupp men inte vettigt om översatt bokstavligt, eller ord för ord. Att "kalla en spade för en spade" inte betyder något utan sammanhanget bakom den. De som har hört uttrycket vet att det innebär att tala rent ut och öppet om ett ämne, men utan denna kunskap orden verka förvirrande eller repetitiva. Andra populära idiom inkluderar fraser som "regnar katter och hundar" och "att ha ett chip på din axel."

Andra former av idiomet att "kalla en spade för en spade" inkluderar översättning till en fras som "att kalla en spade för en spade." Frasen kommer långt innan några referenser till "spade" användes som ras förtal. Denna nedsättande användning av ordet dök omkring 1928, långt efter de ursprungliga översättningarna. Men på grund av det faktum att vissa människor inte känner till historien om frasen och anser det kränkande, kan vissa författare och talare väljer att undvika det för att förhindra att orsaka oavsiktlig förolämpning mot sin publik.