Vad kan jag göra åt vikande tandkött?

May 2

Gingival recession, eller vikande tandkött, är ett tillstånd där rötterna av tänderna blir exponerad på grund av förlust eller krympning av tandköttsvävnaden. Behandla tuggummi lågkonjunktur är viktigt, inte bara för komfort, men också för att bevara hälsan hos dina tänder. Vänster obehandlad kan detta villkor leda till ökad risk för karies och andra orala förhållanden såsom en dålig bit, öm käke, tandlossning och tandlossning. Beroende på graden av lågkonjunkturen, behandlingar inkluderar förändrade borstvanor, djuprengöring av en tandläkare och tandkirurgi för att reparera tandköttet skadas.

Symptom

Även vikande tandkött är vanligtvis en normal del av åldrandet i de över 40, kan många människor märker dem mycket tidigare än så. Ibland tandköttsrecession kan identifieras genom syn, eller genom att känna på toppen av tänderna vid tandköttskanten. Många människor med vikande tandkött känns som deras tänder är hack i toppen. Obehag är ett annat vanligt symptom på vikande tandkött, eftersom den exponerade övre delen av tanden är mycket känsligare än de andra, vilket gör det obekvämt att äta varm eller kall mat och vätskor.

Behandling

Behandlingen för vikande tandkött beror på vad som orsakar lågkonjunkturen. Om det är på grund av dåligt anpassade tänder, då en ortodontist kanske kan hjälpa till med hängslen eller andra apparater. För dem som lider vikande tandkött pga alltför sprudlande borsta, överväga att byta till en mjukare pensel med tandborste och be din tandhygienist för tips för att förbättra din teknik. Progressionen av tillståndet kan bromsas av att sluta röka och borsta regelbundet. I fallet med någon med tandlossning, behandla den underliggande orsaken är en stor del av att behandla tuggummi recession.

För dem med kraftigt avtog tandkött, kan ett transplantat från en annan del av munnen vara det enda alternativet för behandling. Om skadan inte är riktigt så illa, då en tandläkare kan rengöra eventuella luckor eller hål i tänderna och tandköttet, och sedan fylla dem med ett material som stoppar tandköttet från vikande ytterligare och stimulerar återväxt.

Naturläkemedel eller homeopatiska behandlingar erbjuder mindre invasiva lösningar. Populära homeopatiska medel inkluderar massera tandköttet med senapsolja dagligen, eller med hjälp av en lösning av kali phos, nat sulph och silicea på tandköttet. Merc sol är också ibland rekommenderas. Var noga med att göra din egen forskning; naturläkemedel och homeopatiska medel är inte reglerade av US Food and Drug Administration (FDA), och det är fördelaktigt att vara medveten om eventuella biverkningar eller situationer där gottgörelse får kontraindicerat.

Förebyggande

Regelbundna rengöringar för att ta bort plack bygga upp samt behandlingar för eventuell tandlossning bör göras där så är lämpligt. Även om vissa människor är predisponerade för avvärjt tandkött pga ärftlighet, kan tidig tuggummi förlust förhindras med god munhygien inklusive daglig tandborstning, tandtråd och regelbundna besök hos en tandläkare. Många tandläkare råda patienten att fokusera mest på korrekt tandtråd, säger att det är ännu viktigare än att borsta ensam. De som har mindre eller allvarlig tandköttsproblem, särskilt de med åtföljande tuggummi lågkonjunktur, bör undersökas av sin tandläkare regelbundet för att kontrollera om det fickor i tandköttet samt benförlust. Förebyggande, tidig diagnos och aggressiv behandling kommer alla hjälp för att undvika förlust av tänder och vikande tandkött.

  • Regelbundna tandläkarbesök kan hjälpa till att upptäcka vikande tandkött.
  • Hormonella förändringar upplevt under graviditeten kan orsaka gingivit och vikande tandkött.
  • Tandtråd kan hjälpa till att förhindra för tidigt vikande tandkött.
  • Om dåligt anpassade tänder orsakar vikande tandkött, kan ortodontisk hängslen vara en möjlig lösning.
  • En mjuk tandborste kommer att förhindra ytterligare skador på tandköttet.
  • En tandhygienist kan ge råd om behandling vikande tandkött.
  • Ett homeopatiskt medel för vikande tandkött är att massera tandköttet med senapsolja.