Vad ska jag göra i Salta och Jujuy, Argentina?

June 3

Salta och Jujuy är de två mest nordväst provinser i landet Argentina. Jujuy gränsas av Bolivia i norr, Chile i väster, och provinsen Salta i söder och öster. Visst, Salta och Jujuy har var sin egen unika identitet och sevärdheter i regionen. Men Salta City är bara 74,5 miles (120 km) från Jujuy, och många naturliga underverk i denna region korsar gränser dessa två provinser. Av dessa skäl, besökare till nordvästra Argentina brukar innehålla både Salta och Jujuy i sina resplaner.

Salta är större och mer urbaniserade av de två provinserna, och är känd familjärt som "la Linda", eller den vackra en. April och mars är de bästa månaderna att besöka, eftersom dagarna är i allmänhet klart och varmt. Salta och Jujuy erbjuder ett brett utbud av turer för besökare, inklusive bussturer, cykelturer, och vandringsturer. De flesta av dessa turer som anges från Salta, men färdas genom både Salta och Jujuy.

Även Salta är lite mer etablerad än Jujuy, båda provinser har en stark inhemsk kultur, mestadels Inka och Aymara. Traditionella fester såsom religiösa högtider är vanliga, och lokalbefolkningen kan ses i folkdräkt, spela musik på traditionella inhemska instrument. I både Salta och Jujuy, överlevande inhemska kulturen kombinerar med koloniala stil strukturer, vilket tyder både inhemska kulturen och Argentinas förre kolonisering av den spanska. Denna unika identitet är helt annorlunda från i stort sett europeiserade känslan av Buenos Aires, huvudstad i Argentina.

Salta City har ett antal koloniala byggnader, däribland San Francisco kyrkan, Cabildo eller stadsfullmäktige, San Bernardo Covenant, den Bascilica katedralen, Candelaria kyrkan och San Lorenzo. Härifrån centrala Salta, kan man resa västerut till staden Santa Rosa de Tastil och se ett antal inkas ruiner. I den sydvästra delen av Salta är Valles Calchaquíes, vilket inkluderar de små byarna Cachi och Molinos. Vandring och ridning är populära här. Turer i Valles Calchaquíes kan även omfatta dem genom Los Cardones nationalpark, och förtrollade dalen, där det finns en liten lagun och grottmålningar.

En särskilt populär attraktion i Salta är staden Cafayete. En tur genom Cafayete kommer sannolikt även en resa till Quebrada de Las Conchas, där erosion har ristat former i landet. Cafayete är också känt för sina vinodlingar. Här kan man prova regionala hög höjd viner, bland annat den populära lokala vita sorter, Torrontes.

En annan populär turistattraktion i Salta är Tren a las Nubes, eller tåg till molnen. Detta är en järnväg som korsar Anderna, och turer avgår från Salta, korsa Lerma Valley och Quebrada del Toro, och anländer i Puna. Den Puna är en hög höjd öken spänner över Salta och Jujuy territorium på en höjd av (3.800 m) 12.467 meter över havet. Den Puna är platsen för den berömda Salinas Grandes, en skimrande vit vidsträckta salt sängar. Även i La Puna är Laguna de los Pozuelos, en ljus blå lagunen befolkat med exotiska fåglar.

Jujuy, även om det är mindre och mindre utvecklade av de två provinserna, erbjuder hisnande naturlandskap och fantastiska sevärdheter. Bortsett från Sainas Grandes, kanske den mest populära attraktionen i Jujuy är Quebrada de Humahuaca. Quebrada de Humahuaca är också känd som Cerro de los Siete Colores, eller de sju färglagda Hill. Denna massiva ravinen är randig med färgsprakande jord, och har utsetts till världsarv av UNESCO.

Städer att besöka i Jujuy inkluderar Purmamarca, Maimara, Humahuaca och Tilcara. Från Tilcara man kan nå en vulkan som kallas Volcán de Yacoraite. En annan populär resa följer Río Grande, omgiven av mångfärgade berg, och där man kan se grottmålningar från förspanska kolonialism och festivaler såsom Pachamama och Carnival.

Researrangemang till Salta och Jujuy kan göras lätt, eftersom det finns ett antal organisationer som erbjuder boende och turné scheman. Det är inte ovanligt att turister att överladdas eller på annat sätt utnyttjat. Resenärer bör söka välrenommerade organisationer som kombinerar rimlig prissättning med ansvar. En av de vanligaste svårigheter som turister är höjdsjuka. Ansvariga organisationer kommer att varna turister för detta problem och ger ofta kokablad, som är mycket effektiv på att lindra höjdsjuka när tuggas. Det är också givetvis möjligt att se många av dessa attraktioner utan hjälp av en guide. Det kan dock vara säkrare att ta guidade turer, speciellt för utlänningar.

  • Anderna sträcker sig in Argentina.
  • Den argentinska provinsen Jujuy gränsar Bolivia i norr, Chile i väster, och provinsen Salta i söder och öster.