Vad är Ear poppar?

November 16

Öron popping, även känd som öronbarotrauma, kan vara en obekväm och ibland smärtsamma, känsla i mellanörat. Det har flera potentiella orsaker, men ett av de vanligaste är en snabb förändring i höjd. Det finns flera metoder en person kan prova för att avlasta detta tryck. Medan oftast inte allvarliga, kan öron poppar ibland vara ett symptom på ett mer akut medicinsk fråga. Om problemet inte behandlas på rätt sätt, kan det leda till allvarliga skador trumhinnan och även hörselnedsättning.

Örontrumpeten ansluter en persona € s mellanörat till svalget, vilket är ett område i bakre delen av näshålan och svalget. Röret reglerar trycket mellan mellanörat och den yttre miljön. En förändring i höjd, till exempel en snabb nedstigning under flygning i ett flygplan, kan störa detta tryck, och öronbarotrauma kan leda. Andra exempel på höjdförändringar som kan orsaka detta tillstånd är dykning och driver upp ett berg.

Någon upplever öron popping kan känna en känsla av fullkomlighet i början, som en blockering i örat. Detta tryck kan åtföljas av smärta eller ringer. Dämpat hörsel eller tillfällig hörselnedsättning kan också förekomma. En persona € s obehag kan vara värre om han eller hon har en förkylning, öroninflammation, problem med bihålorna, eller andra luftvägsproblem.

Vanligen föreslagna åtgärder inkluderar gäspningar, svälja, och tuggummi. En annan teknik, som kallas Valsalva manöver innebär skonsam utandning medan du håller munnen och näsborrarna stängda. Om dessa åtgärder inte fungerar, det finns receptbelagda och receptfria mediciner tillgängliga. Dessa kan innefatta orala antihistaminer, orala avsvällande medel eller sprayer, och steroider.

Vårdpersonal rekommenderar olika metoder för örat poppar hos små barn. De varnar vanligtvis emot att ge avsvällande medel till barn under två års ålder. Istället kan mycket små barn uppleva lindring om erbjuds en napp, en flaska, eller en dryck i en kopp. Varje metod är avsedd att uppmuntra svälja för att hjälpa till att utjämna örat lufttryck.

Den som upplever örat popping som varar längre än några timmar brukar rekommenderas att söka läkarvård. Svår smärta, total hörselnedsättning, och näsblod är några indikatorer på potentiellt allvarlig öronskador. Man bör också kontakta en läkare om han eller hon upplever ytterligare symtom såsom feber eller dränering från örat. I sällsynta men allvarliga fall kan operation för att öppna örontrumpeten krävas.

Även örat poppar kanske inte helt förebyggas, det finns vissa steg som vårdpersonal tyder för att minska sin risk. Till exempel, rekommenderar de oftast att personer med förkylningar eller allergier undvika att flyga och andra förändringar höjd. Om sådana planer inte kan ändras, råda de drabbade tar antihistaminer eller avsvällande medel i förebyggande syfte innan den verksamhet.

  • Tuggummi kan lindra öron tryck som orsakas av förändringar i lufttrycket.
  • Orala antihistaminer kan användas för att behandla frekvent örat popping.
  • Öron popping kännetecknas av en smärtsam känsla i mellanörat.
  • Öronen av dykare pop som de stiger ned djupare.
  • Gäspningar kan hjälpa till att lindra trycket i örat.
  • Örontrycket kan ofta utjämnas genom att hålla näsan stängs, stänger munnen och blåsning.