Vad är Mimolette ost?

February 20

Mimolette osten är av både franska och holländska ursprung, och liknar på flera sätt till edamerost i smaken. I utseende är det helt annorlunda - det har en morot till mörk orangefärgad kött, beroende på graden till vilken osten åldras. Mimolette är från det franska ordet mimou vilket innebär delvis mjuk, men osten när åldern, är faktiskt ganska svårt, liknande konsistens till Edam. Det är också kallas Boule de Lille, uppkallad efter en källare i Lille där osten får först ha gjorts i Frankrike.

Den franska började inte göra Mimolette ost tills 1600-talet. En begränsning av import från Holland var den troliga orsaken till varför den franska började göra Mimolette ost på egen hand, i stället för att förlita sig på import från Holland. Du hittar Mimolette ost gjord i Holland och som gjorde i Frankrike i dag, särskilt i regionen Bretagne.

Denna komjölk ost kan vara i åldern någonstans från sex månader till två år, och den lagras i en fuktig miljö. Det har vänt en gång i veckan och börjar utveckla en hård krater liknande yta, jämförbar med månens yta. De kratrar är faktiskt ett resultat av ost kvalster som börjar äta in i osten när den åldras. Dessa borstas bort regelbundet, men de kommer tillbaka, och skapa den hårda urkärnade svål.

Vissa människor jämför Mimolette ost till en melon i utseende, särskilt cantaloupemelon. Den nästan sfäriska osten har att ojämn yta, men när du skär i det du överraskad av ljust orange interiör. Beroende på önskemål, finns det flera sätt att äta denna ost.

När mycket ung, ungefär sex månader gamla, får Mimolette kallas demi-Vielle eller "halv gammal." Osten är ljusast orange på denna punkt, ganska hårt, och vissa tycker inte om smaken och beskriver det som fet. Vid ungefär ett års ålder, är Mimolette osten helt enkelt kallas vielle eller "gamla", och vid 18 månader är det tres vielle eller "mycket gamla." Ost beslutsfattare isär om när man ska servera osten, men mognad till ca 18 månader väcker stark smak av nötter som osten prisade. I allmänhet är osten säljs ungefär 18 månader, och oftast kasseras om den är förbi tvååriga punkten.

Du kanske kan hitta Mimolette ost i skivor, särskilt i butiker som är specialiserade på att sälja importerad ost. En hel ost är ganska stor, och kan vara intressant att tjänstgöra vid stora sammankomster. Osten kan väga ca 8.82 pounds (4kg), så det skulle mata en riklig mängd människor.

  • Mimolette ost har ursprung i Nederländerna.