Vad är Hainanese Chicken Rice?

October 8

Hainanese kyckling ris, kusin till Wenchang kyckling, visas i variationer i hela Kina, Thailand och Malaysia. Den kokt kyckling och ris skålen erbjuds vanligen med malet eller mosade ingefära samt en het sås med chilipeppar på sidan. Vissa hem kockar föredrar en sido krydda som består av rika, mörka ostronsås accent med vitlök och kanske några örter, medan malaysiska middagsborden finner oftare sin Hainanese kyckling ris beströdda med sojasås.

Denna risrätt roar sig genom att uppträda inkognito på plattan. Vid första anblicken ser Hainanese kyckling ris som om det är något bäst erbjuds någon som har varit i en sjuksäng och canâ € t hantera mycket förutom mjölk toast. Den kokade vita hönan uppflugen på en bädd av vitt ris motsäger visuellt mättnaden av ingefära och vitlök som genomsyrar varje Volkswagengruppen. Medan smaken är verkligen subtil, är det rikt så och står upp med lugnt mod till en matris med zingy sido förband.

Hemligheten med god Hainanese kyckling ris är vätskan; en hel kyckling, skuren i bitar, kokas i en mycket rik, kondenserad kycklingbuljong. Hem kockar är stolta över sina stockpots, till vilket mer kyckling eller fläsk buljong tillsätts från tid till annan. Som oljan i lager är viktigt att skapa en verklig Hainanese kyckling maträtt, många kockar gynnar äldre kycklingar som ger mer fett.

Bland variationerna är dock en kantonesiska stil maträtt som börjar med unga kycklingar som är uppskattad för sin smakrika, delikat kött. Singapore variationer ersätta ofta lång matlagning kyckling och fläsk buljong för en enklare fundament av vatten, vitlök och ingefära. Ännu en variant kallas ibland kyckling risbollar; detta är mer en visuell anpassning än något med ris formas till små, palm stora bollar som presenteras tillsammans med ångad, hackad kyckling.

Vissa kockar drar de kokta kycklingbitarna och gelé huden med is för en annan struktur. Ännu en variant lägger kokosmjölk till rika kyckling och fläsk buljong. Detta är vanligast i Thailand, där det erbjuds ofta med tauchu, en sås gjord av gul soja miso, chili, vitlök och andra ingredienser.

I Singapore och Malaysia, är Hainanese kyckling ris allestädes närvarande och kan hittas i restauranger anläggningar från snabbmatsrestauranger till gatuförsäljare som säljer sina varor i matstånd. Många leverantörer erbjuder ris som har blandats med böngroddar eller inälvsmat såsom lever och krås, som ett komplement. Singaporeaner är så förtjust i denna kyckling ris maträtt att även internationella snabbmatskedjor som Kentucky Fried Chicken erbjuda Hainanese kyckling på sina menyer.

  • En risplanta.
  • Okokt ris.
  • Hainanese kyckling ris har ibland kyckling krås.
  • En kyckling.