Är Maltodextrin Osäkra?

January 5

När det gäller att bestämma den relativa säkerheten i en livsmedelsprodukt, det finns få absoluta sanningar. En livsmedelstillsats som heter maltodextrin, ett pulver som ofta finns i snacks som smaksatt potatischips eller kex, är ett typexempel. Eftersom få konsumenter någonsin skulle ha behov av att äta en betydande mängd av detta ämne, anses det vara säkert av US Food and Drug Administration (FDA). FDA behöver inte detta betyda "säkert" med "friska", dock. Många konstgjorda sötningsmedel och tillsatser anses vara säkra i betydelsen icke-giftiga, men många experter ifrågasätta sina ohälsosamma effekter på människokroppen.

Maltodextrin är ett vitt pulver som härrör från antingen majs eller potatis, åtminstone i USA. Den används ofta i kombination med andra tillsatser och kryddor till bildande av ett torrt kryddade eller söta beläggning för friterade snacks, såsom majschips och potatischips. Ämnet anses vara en polysackarid, vilket är att betrakta det som ett alternativ sötningsmedel till sackaros eller fruktos. Även sällan marknadsförs av sig själv, kan det ofta finnas som ingrediens i ett antal andra artificiella sötningsmedel blandningar.

De primära oro över säkerheten för maltodextrin ligger mestadels med de källor som används för att skapa den. Om produkten i fråga kommer från majs eller potatis som odlas i USA eller Kanada, är det i allmänhet anses säkert för alla konsumenter. Majs eller potatisbaserade produkter är glutenfria, vilket gör dem säkra för dem med celiaki att konsumera i små mängder. Celiaki är en sjukdom som utlöses av intag av livsmedel som innehåller vetegluten, såsom traditionella bröd och många korn spannmål.

Vete-baserade maltodextrin, vanligen bearbetas i asiatiska länder, är inte glutenfri, dock. Om den används i en livsmedelsprodukt, bör det tydligt anges i ingrediensförteckningen. Ibland kan de enzymer som används för att omvandla majs eller potatisstärkelse i denna tillsats härledas från andra sädesslag som innehåller gluten, såsom råg, korn eller vete. Tillverkarna bör göra någon eventuell användning av gluteninnehållande enzymer klara för kommersiella eller privatkunder.

Maltodextrin härrör från majs eller potatis odlas i USA eller Kanada bör anses säkra för måttlig konsumtion. För dem med Celiaki, undvika alla produkter som innehåller maltodextrin från vete eller bearbetas med andra spannmålsprodukter enzymer är en bra idé. Ytterligare forskning om effekterna av alternativa sötningsmedel, varav vissa innehåller detta ämne, fortfarande pågår, så det skulle vara svårt att med säkerhet säga att dess användning som ett alternativt sötningsmedel är helt säker på lång sikt.

  • Maltodextrin, en livsmedelstillsats anses säkert av US Food and Drug Administration.
  • Undvika något med maltodextrin är viktigt för alla med celiaki.
  • Maltodextrin används ofta som en del av aromen på potatischips.