Vad är Bopis?

December 18

Bopis är en kryddig filippinsk maträtt som innehåller finhackad gris lungor och hjärta sauterade med chili, lök och ibland tomat. Den kan ätas som en bar snacks liknar spanska tapas eller som en huvudmåltid, oftast med ångad ris. Recept för bopis kan skilja sig från region till region och familj till familj, när det gäller ingredienser, kryddor och smakämnen.

Filippinska köket har inspirerats genom historien av olika kulturer som har varit inblandade i historien om Filippinerna. Beläget i Stilla havet, och en del av sydöstra Asien, landet, som består av över tusen öar, har sett många kulturer passera genom den på grund av dess läge på en flyttled. De malaysier kom först, sedan de kinesiska, spanska och amerikaner. Var och en av dessa vänster influenser på köket nu kallas filippinska köket.

Svin lungorna kan ha en mycket stickande lukt så innan bopis det rekommenderas att de är väl rengjorda. Numera slaktaren kan göra detta, men det finns många traditionella metoder också. Dessa inkluderar sjud lungorna i vin, vinäger eller en kombination av citrongräs och pandan före användning.

Bopis har en fin konsistens så lungor och hjärta är hackad eller malet väl. Skålen är vanligtvis tillagas i en wok på hög värme och vitlök och lök sauterade tills brynt. Beroende på recept, kan chili tillsättas vid denna punkt. Hjärtat och lungorna sätts sedan med vinäger. Vissa kockar lägger lager också.

Vissa bopis recept kräver tillsats av morötter eller tomater. Potten sedan lämnas att sjuda tills det tillagas till rätt konsistens. Återigen, preferenser skiljer sig åt, eftersom vissa kockar föredrar en uppkäftig maträtt, medan andra koka längre för att ge en torrare konsistens. Mer chili kan tillsättas före servering, samt salt och svartpeppar efter smak.

En vanligen använd ingrediens vid matlagning bopis är annatto, vilket är en orange färgämne och smakämne. Detta görs från massan kring utsäde av Bixa orellana trädet, som var ursprungligen från Latinamerika men har spridit sig över hela den tropiska områden i världen. Det beskrivs som att ha en pepprig smak. Den övergripande smaken av bopis, är en kryddig, syrlig smak, som har en bra bit att det, beroende på mängden chili används. Det serveras ofta som ett komplement till öl i filippinska barer.

  • Bopis brukar serveras med kokt ris.
  • Tomat används ibland i bopis.
  • Bixa frukt, som används för att göra annatto, en av ingredienserna i bopis.