Vilka är de olika typerna av psykologisk behandling?

February 5

Det finns många olika typer av psykologisk behandling som finns tillgänglig för att hjälpa människor hantera svåra känslomässiga problem. Några populära typer av psykologisk behandling är Emotional Freedom Technique (EFT), kognitiv beteendeterapi (KBT), psykoanalys, och gruppterapi. Var och en av dessa tekniker använder en annan metod, men alla arbetar mot samma mål för att lätta psykisk påfrestning.

EFT är en typ av psykologisk behandling som utnyttjar akupressur. Denna teknik, som utvecklats under senare delen av 20-talet, består av gäng olika akupunkturpunkter på kroppen för att hitta lindring för depression, sömnlöshet, stress, ätstörningar, och en mängd känslomässiga problem. EFT bygger på teorin att knacka rätt akupunkturpunkter kan släppa blockerade känslor som lagras i kroppen för att åstadkomma psykologisk läkning på samma sätt som akupunktur kan ta bort energi blockeringar för att återställa den fysiska hälsan. Vissa experter motbevisa giltigheten av denna teknik, men tusentals människor som har gjort det rapporterar att det hjälpte dem. EFT är så lätt att bara om någon kan göra det, och det finns certifierade EFT utövare för att hjälpa dem som behöver professionell hjälp.

KBT är en psykologisk terapi som hjälper människor att förbättra oönskade beteenden genom att ändra tankeprocesser bakom dem. Till exempel kan en person som är missnöjd eller stressad ofta vända sig till mat för komfort, vilket orsakar fetma och hälsoproblem. En KBT terapeut kommer att prata med den personen att bestämma orsakerna bakom de negativa känslor och hjälpa kunden att se saker ur ett annat perspektiv. Terapeuten och klienten kommer också att arbeta tillsammans för att utveckla en plan som kommer att ersätta den känslomässigt ätande med en mer produktiv utlopp. Ändra beteende som matar de oönskade känslor med mat kan hjälpa personen ner i vikt och förbättra hälsa och välbefinnande.

Psyko är den form av psykologisk behandling allmänt känd som samtalsterapi. Denna terapi baseras på konceptet att omedvetna tankar och olösta frågor kan påverka beteende och känslor. Terapeuten arbetar nära kunden för att ta emot insikter och hitta ursprunget till dessa tankar. Denna typ av psykologisk behandling är lång, ofta tar år.

Gruppterapi är en vanlig form av psykologisk behandling som är mindre kostsamt än andra terapier sedan en eller flera terapeuter arbetar med en liten grupp människor. Individuell deltagande uppmuntras. Deltagarna lär sig av varandra medan en utbildad kurator styr samtalet längs en konstruktiv väg. Gruppterapi används ofta i kombination med andra terapier såsom medicinering och individuell rådgivning.

  • Psykologisk terapi kan hjälpa någon affär med emotionella känslighet frågor.
  • Gruppterapi är en vanlig form av psykologisk behandling som är mindre kostsamt än andra terapier.
  • Vissa människor kanske vända sig till mat för komfort, vilket kan leda till ohälsosamma matvanor.
  • Psykologisk behandling kan innehålla olika konstformer.
  • Psykologisk behandling kan hjälpa människor att övervinna ätstörningar.
  • Freud ledade den psykoanalytiska teorin att det mänskliga sinnet är indelad i tre separata delar: id, egot och överjaget.
  • Stöd gruppmöten kan vara en del av en psykologisk terapi program.
  • Psykologisk behandling kan användas för att hjälpa kämpande par.