Vad är det Kansas-Nebraska Act?

January 11

Den Kansas-Nebraska Act var ett lagförslag som antogs in i lag 1854 och etablerade territorier Kansas och Nebraska i USA. Den hade också effekten av upphävande Missouri kompromiss av 1820, som hade förbjudit slaveri i stora delar av landet. Sporrade av insatserna från senatorn Stephen Douglas av Illinois och sydliga demokrater som ville utöka slaveriet i delar av USA fortfarande inte avgjorda, vidgade lagen klyftan mellan nord och syd och var en av de primära katalysatorer för amerikanska inbördeskriget. Kortsiktiga effekter av Kansas-Nebraska Act ingår bildandet av en ny republikanska partiet av dem upprörda med näbben, och omfattande våld i Kansas mellan pro-slaveri och antislaveri krafter.

I mitten av 19-talet, det stora området väster om Iowa och Missouri var en av de mest attraktiva tomter fortfarande kvar obetalda i USA. Settling området var en nödvändighet om USA ville bygga en transkontinentala järnvägen genom centrum av landet. Sen Douglas, som var ordförande för senatens utskott för territorierna, ville det område bosatte så att hans hemstat Illinois kunde dra nytta av en potentiell järnvägen. Han såg också en chans att förbättra sina presidentambitioner genom att dra bort en så stor uppgift.

Pressas av Southern senatorer som deklarerat att de aldrig skulle tillåta det område som ska lösas utan slaveri tillåts, byggde Douglas på 1850 års kompromiss, som bosatte Kalifornien och New Mexico samtidigt medger att båda sidor av slaveri debatten genom att insistera på att Kansas och Nebraska styras av "folksuveränitet." Detta innebar att varje område skulle kunna göra ett eget beslut i frågan om slaveri. Innebörden av detta skulle vara att Nebraska sannolikt skulle tillhöra de "fria Soilers" som motsatte slaveri och Kansas skulle bli en slav territorium.

Även motvillig först att upphäva Missourikompromissen 1820, som hade förbjudit slaveri i alla områden norr om latitud 36 ° 30 ', president Franklin Pierce bugade för påtryckningar från det demokratiska partiet och så småningom stödde räkningen. Debatten om notan hamnade splittras mer längs territoriella linjer i motsats till partigränserna, med de flesta Whigs och några moderata demokrater i Nord teaming upp att försöka besegra räkningen mot stöd av tungt demokratiska södra. Efter månader av debatt, fick Kansas-Nebraska Act tillräckligt stöd för att föras in i lagen om 30 maj 1854.

Passage av Kansas-Nebraska Act så rasande vissa politiker i norr att de bildade en ny republikanska partiet, som så småningom skulle ersätta Whigs att bli den andra dominerande partiet i landet. Kansas blev omedelbart ett slagfält, som bosättare på båda sidor av slaveri debatt forcerat i att bilda en territoriell regering. Det våld som utbröt orsakat territoriet att bli känd som "blöder" Kansas. I större skala, det furor upp av lagen hjälpte vrid långvariga klyfta mellan nord och syd i ett oåterkalleligt återvändsgränd, sätter scenen för det amerikanska inbördeskriget 1861.

  • Den Kansas-Nebraska Act var en viktig katalysator för det amerikanska inbördeskriget.
  • Senator Stephen Douglas sponsrade Kansas-Nebraska Act för att säkra framtiden för den interkontinentala järnvägen.