Vad är Grand Mal?

June 1

Många människor har kramper. De uppträder när de elektriska impulser i hjärnan börjar bränning onormalt. Anfall kan ta många former, men förmodligen den mest dramatiska är grand mal anfall. När folk tänker på andra som har epilepsi eller annat krampanfall, är detta ofta den typ av beslag de bild.

En grand mal anfall, medan dramatisk, följer oftast en ganska förutsägbar kurs. Personen förlorar medvetandet och faller ner. Därefter, går hans kropp stelt för 15-20 sekunder. Personen har då kramper som vanligtvis varar i en eller två minuter. Efter det, en person reser oftast halta och återfår medvetandet kort därefter.

Epilepsi är förmodligen den mest kända orsaken till grand mal, men det finns andra. Infektion, en hjärntumör, fosterskador, metabola störningar, vaskulära brister, och intag av gifter kan alla orsaka grand mal-anfall. Att ha en grand mal inte heller "diagnostisera" epilepsi. De flesta människor som har en grand mal beslag inte, i själva verket, har sjukdomen.

De flesta av dem som har en grand mal upplevelse enda i hela sitt liv. Dock bör läkare förvisso vara eftertraktad beslag slutar. Ett offer bör notera datum, tid och varaktighet beslag, om det är känt. Detta kommer att hjälpa läkaren att diagnostisera orsaken.

Det finns vettiga första hjälpen steg vem som helst kan följa om de ser någon som har en grand mal. Personen bör först försiktigt rulla offret på hans sida. Detta hjälper till att förhindra hans luftvägar från att bli blockerad. Då personen ska få en kudde eller hoprullad handduk eller jacka och placera den under offrets huvud.

Personen rendering stöd bör leta efter någon form av medicinsk varning armband eller halsband, och bör också ringa 911 för att få hjälp. Personen ska aldrig placera någonting offrets mun. Det är inte möjligt att "svälja tungan" och som nämnts, kommer att vara på sin sida hjälpa till att hålla offrets luftväg tydlig. Personen rendering stöd bör också notera hur länge beslag varar, så långt kan fastställas.

Efter beslaget avslutas, bör personen stanna hos offret och ge trygghet. Offret kan eller inte inser vad som hände, och kan förväxlas eller desorienterad, så han bör inte lämnas ensam tills medicinsk hjälp anländer. Även om offret har kramper och förstår dem, bör personen gör stödet alltid ringa 911.

Det finns många antikramp läkemedel på marknaden. En läkare kommer vanligtvis förskriva dem beroende på vilken typ av beslag, frekvens, varaktighet och ursprung. Det kan ta lite "mixtrande" för att få exakt rätt kombination, men de flesta människor kan ha god anfallskontroll med lämplig medicinsk vård. En grand mal anfall är sällan livshotande. Men de är skrämmande att bevittna - oftast mycket mer så för betraktaren än för offret.

  • En person som ger hjälp till någon som lider ett grand mal bör alltid ringa 911 för att få hjälp.
  • Grand mal-anfall kan kräva akut medicinsk behandling.
  • En person som lider en grand mal beslag förlorar vanligtvis medvetandet och faller ner.
  • Hjärnröntgen och EEGs kan användas för att fastställa orsaken till ett anfall.