Vad är kinesisk Vegetabiliska Stir-Fry?

September 14

Kinesisk grönsak stek är en maträtt som innehåller ett medley av olika grönsaker snabbt kokta tillsammans, oftast i olja. Wokning är en traditionell kinesisk matlagning metod som spridit i popularitet till många länder, både i och utanför Asien. De mest autentiska kinesiska vegetabiliska stir-fry rätter använder traditionella metoder, kryddor, och beredningar. Många iterationer existerar dock med resultatet att frasen "kinesiska grönsaks stek" beskriver mer en allmän stil av matlagning än en exakt recept eller specifik beredning.

En wok eller djup stekpanna är en av de mest grundläggande kraven för att göra stek måltider. Djupa sidor möjliggör även värmegenomträngning och konsekvent matlagning även vid mycket höga temperaturer. Kockar som vill göra kinesiska grönsaks stek brukar börja genom uppvärmning av wok, sedan tillsätta någon form av olja. Jordnötsolja är vanligt, men standarden vegetabilisk olja kommer också att arbeta.

När oljan är varm, kockar lägger grönsakerna. Det är där det är den mest variationen i rätter. Kinesiska kockar använder ofta grönsaker som är lokalt tillgängliga. Bok choy, kål och lök är populära alternativ. Böngroddar och stjälkar, svamp och broccoli off-skott kan också användas enligt säsongs tillgänglighet.

Kina är ett relativt stort land, med många olika jordbruks växande regionerna. Olika samhällen tenderar att ha olika stilar och preparat när det gäller vegetabiliska stek. Ibland grönsakerna finhackad, även om de också kan tillsättas hela. De är oftast kryddat med olika chili och kryddor, sedan toppad med olika såser. Olika regioner har olika grundläggande normer, men mycket är kvar upp till nycker och personliga smak av kocken.

Utanför Kina är det vanligt att hitta färdigförpackade "vegetabiliska stir-fry" mixar, ofta i frysdelen av stormarknader. Dessa blandningar innehåller ofta morötter, vatten kastanjer, och snap peas. Grönsaker som dessa är inte nödvändigtvis kinesiska i och för sig, bur kan, om kokta korrekt, bildar kinesiska vegetabiliska stek rätter.

Cooking stek är relativt lätt att behärska. Grönsaker är i huvudsak flash-stekt i den uppvärmda oljan i wok, med kockar snabbt omrörning för att säkerställa att alla ingredienser är belagda lika och exponeras jämnt till värmen. Koktid varierar beroende på fukthalten av grönsakerna tillsatta, men skålen kan ibland ske på så kort tid som en minut.

Wokad rätter innehåller ofta kött, som pan-fried kött munsbitar laga snabbt, och kan ge smak åt grönsaker och andra ingredienser. En kinesisk grönsak stek kan innehålla kött, men är i allmänhet hålls vegetariskt. Det är allmänt fungerat som en sida skålen åtföljer ett mer omfattande förrätt, eller avnjutas som ett mellanmål. Merparten av tiden, är skålen serveras varm, men kylda versioner kan vara populär också, speciellt när förpackade i luncher eller är avsedda för resor.

  • En bred mångfald av grönsaker kan användas i vegetabilisk stek.
  • Chop suey är en kinesisk-amerikansk stek grönsaksrätt.
  • Jordnötsolja har en hög rökning punkt och neutral smak perfekt för en kinesisk grönsak stek.