Vad är Telemät-?

November 4

Telemät- är en process som används för att ta emot data från tekniska instrument. Denna teknik kallas ibland fjärravläsning, medan den insamlade informationen är kallad telemetri. Data som samlats in via telemetri kan skickas via fysiska kablar, radiosignaler eller andra fjärrmetoder transmissions.

Ordet Telemät- kommer från det grekiska ordet för "remote åtgärd." Fjärravläsning utvecklades först i mitten av 1800-talet. År 1845, var information från Tsar Rysslands palats övervakas av den ryska armén. Franska forskare i Paris övervakade vädersensorer placerade på Mont Blanc i 1874. Båda dessa tidiga exempel på telemetri används fysiska kablar för att överföra information från en plats till en annan.

Det var inte förrän 1930 som fjärravläsning använder trådlösa metoder blev praktiskt. Både franska och ryska forskare utvecklat trådlösa telemetri projekt under det året, och används morsekod att skicka mätningar väder till övervakningsstationer. Trådlös telemetri blev en viktig del av missil och raketuppskjutningar i mitten av 20-talet. Experter i Ryssland och USA använde fjärravläsning för att spåra vägledning och atmosfärmätningar under rymdkapplöpningen mellan dessa två länder.

Flera metoder för telemetri finns tillgängliga. Signaler kan skickas över långa avstånd med hjälp av radiovågor. På liknande sätt kan infraröda signaler också användas. Infraröd telemetri kräver en direkt siktlinje ska vara tillgänglig mellan mottagaren och den sändande platsen. Trots denna nackdel, infraröda fjärr mätsignaler är mindre känsliga för störningar än radiotelemetri.

Telemetrisignaler inte alltid rör sig direkt från den övervakade platsen till en mottagare. Ibland använder fjärravläsning ett nätverk av repeatrar för att öka området av signalen. Det trådlösa cellulära nätet i USA är ett exempel på denna metod. Data som samlats in från den ena sidan av landet, till exempel, kan skickas hundratals eller tusentals miles som ett textmeddelande över samma nät som används för att ringa telefonsamtal. Använda befintlig infrastruktur såsom cellulära eller satellitnät ökar kraftigt utbudet och enkelheten i modern Telemätnings- processer.

Sända data är en viktig del av många aktiviteter, och är inte begränsad till vetenskaplig eller militärt bruk. Övervakning av hastigheten på en racerbil och spåra placeringen av ambulanser är två vanliga exempel på fjärravläsning. Även sådana gemensamma bekvämligheter som varuautomater och bankomater skickar ofta telemetri innehåller uppdateringar om hur mycket valuta eller lager som de innehar.