Vad är diskbråck?

October 18

Förskjutning i skivan är en term som används löst för att beskriva ett onormalt tillstånd i vilket en ryggradsdisk är under tryck mellan två kotor. Det är också till som ett diskbråck, utbuktande skiva, komprimerad skiva, och diskbråck. En diskbråck orsakar oftast smärta som kan variera från mild till svår. Beroende på var bristning ligger, kan det också orsaka domningar och stickningar i armar och ben, och i allvarliga fall, kan diskbråck störa tarm- och blåsfunktion, skapa en livshotande nödsituation.

Ryggraden består av platta ben som kallas kotor, som är staplade ovanpå varandra, med möjligheten att röra sig oberoende av varandra, vilket ger tillbaka dess karakteristiska flexibilitet. Mellan kotorna, skivorna är donut-formade kuddar med ett hårt yttre skal tillverkat av brosk, och en svampig, gel-liknande fyllning som absorberar stötar från att köra, hoppa, eller andra skärande rörelser. När skivan lider för mycket tryck från kotorna ovanför och under den, kan ytterhöljet skadas, vilket gör att gelfyllning att läcka in i omgivande kroppshåligheter. När detta material pressar på spinal nerver, kan den orsaka smärta, förlust av känsla, och funktionsförlust till andra delar av kroppen.

En skiva kan skadas på flera sätt. En diskbråck kan bero på en allvarlig trauma, till exempel en bilolycka eller en sport skada. Skolios kan placera överdrivet tryck på skivorna, och svår fetma kan också sätta större press på diskarna än de var avsedda att hantera. Degenerativ disksjukdom, en normal process av åldrandet orsakar skivorna att krympa och bli sprött, vilket gör dem mer mottagliga för skada.

Ett diskbråck eller brusten skiva är oftast diagnostiseras av en läkare med hjälp röntgen, datortomografi, eller en MR-undersökning. Eftersom skivan är gjord av mjuk vävnad, verkar det inte på en vanlig röntgenbild; Men, kan en läkare observera och mäta avståndet mellan kotorna för att avgöra om fler tester krävs. CT och MR-undersökningar gör att läkaren kan se mjukdelar för att bestämma den exakta platsen för diskbråck, liksom mängden och placeringen av varje skivmaterial som har rymt från skivan.

Behandling för diskbråck varierar beroende på orsaken och svårighetsgrad av skadan. Målet för alla behandling är att minska trycket på den skadade skivan. Konservativa metoder kan omfatta sjukgymnastik, massage, antiinflammatoriska mediciner och kost och motion förändringar om fetma är den främsta orsaken. Skolios kan behandlas med ett ryggstöd. I de fall där skadan är livshotande, eller smärtan har inte lindras genom mer konservativa synsätt, kan operation bli nödvändig för att ta bort den brustna materialet och för att stabilisera kotorna runt den. Du bör diskutera med din läkare vad behandlingsplan som är rätt för din situation.

  • Det tillstånd som kallas skolios, en krökning av ryggraden, kan utöva överdrivet tryck på ryggradsdiskar.
  • En diskbråck kan vara resultatet av en bilolycka.
  • En diskbråck kan orsaka ryggvärk.
  • En MR-undersökning kan användas för att diagnostisera ett diskbråck.
  • En frisk rygg och ryggrad med en halkade, eller komprimerad skiva.