Vad är munhålecancer Screening?

May 15

Oral cancer screening är en metod för att leta efter potentiella cancer i munnen. Screening tester utförs av läkare och tandläkare som söker lesioner eller onormala vita eller röda blod fläckar. Under screeningen, är högrisk områden i munnen som undersökts, inklusive botten i munnen, toppen och sidorna av tungan, och den mjuka gommen. Om något ovanligt hittas i munnen, inte omedelbart indikerar det en person har cancer. Avvikelser indikerar att ytterligare tester bör göras för att avgöra om cancer är närvarande i munnen.

Förutom en snabb visuell tenta, flera metoder för muntlig cancerscreening finns för att upptäcka onormala vävnader som potentiellt är cancerogena. En metod innefattar att applicera ett blått färgämne till insidan av en individualâ € s mun eller att låta patienten sköljning med ett blått färgämne. De mörkaste områdena kan vara en indikation på att cancer är närvarande i munnen.

En annan oral cancer screeningmetod innefattar användning av ett fluorescerande ljus. Under den muntliga tentan, en läkare eller tandläkare lyser ett speciellt ljus i patientâ € s mun eller har patienten skölj med en fluorescerande munvatten. Under ljuset, kommer friska områden i munnen verkar mörka medan onormala vävnader kommer att visa upp vita.

Andra metoder för muntlig cancerscreening innefattar samla celler inifrån munnen. Under exfoliativ cytologi, celler in från läppen, tungan, mun eller svalg med hjälp av en bit bomull eller en liten träpinne. En borste biopsi innebär att ta bort celler från munnen med en borste som samlar celler från alla skikt i en lesion. Med båda metoderna cellerna undersöks sedan i mikroskop för att avgöra om de är onormala.

Muntlig cancer screening är inte idiotsäker. Provresultat kan tyckas normalt trots existerar cancer i munnen. En person som tar emot ett falskt negativt resultat kan försena få behandling eftersom individen inte tror att han eller hon har cancer. Omvänt kan en person få en falskt positivt testresultat, en läsning att cancer finns när det verkligen inte. Ett falskt positivt resultat kan orsaka onödig stress för en individ som sedan kan genomgå onödiga uppföljande tester.

En person som är i riskzonen för cancer i munhålan kan dra nytta av en screening. En individ kan ha en högre sannolikhet för upphandlande munhålecancer om han eller hon sysslar med någon form av tobaksbruk, såsom Rökfria cigaretter, cigarrer eller pipor, eller tuggtobak. Andra faktorer som kan predisponera en person till cancer i munhålan innefattar tunga alkoholkonsumtion, och innan diagnos eller familjehistoria av cancer. Innan att ha en muntlig cancerscreening bör en enskild kontrollera om testet täcks av försäkringen. Inte alla försäkringar täcker speciella screening tentor.

  • Använda tobaksprodukter, såsom cigaretter, kan orsaka cancer i munhålan.
  • Rökning lätta cigaretter gör lite för att minska risken för munhålecancer eller andra risker med rökning hälsa.
  • Muntlig cancerscreening samlar celler inifrån munnen, och sedan undersöks i mikroskop för att avgöra om de är onormala.
  • Rökpipor ger en person en högre risk att utveckla cancer i munhålan.
  • En snabb visuell tenta är en vanlig metod som används för att screena för cancer i munhålan.
  • Tuggtobak, vilket kan orsaka cancer i munhålan.