Vad är en våt Burrito?

August 24

En våt burrito är en maträtt som finns i mexikanska eller mexikansk-influerad amerikanska köket som består av en vanlig burrito toppad med röd sås och smält ost. Den är gjord på ungefär samma sätt som alla andra burrito, med olika typer av fyllningar insvept i en mjöltortilla. Även om många recept använder strimlad eller köttfärs, kan en våt burrito också göras med endast bönor och ris som en fyllning. Det är oftast serveras på en tallrik, eftersom en bra mängd röd sås, ofta Enchiladas sås, hälls över den och strimlad osten smält ovanpå.

Även kallad en "Enchiladas stil" burrito, en våt burrito är ganska populärt på många restauranger som serverar mexikansk mat. Det är förmodligen inte en traditionell mexikansk maträtt, dock, och så det kan finnas oftare i anläggningar som tjänar köket som är influerad av både mexikanska och amerikanska matlagning. En våt burrito kan också hänvisas till som burrito Suizo, som är en referens till den smälta osten ovanpå det.

På många sätt är en våt burrito gjorde precis som andra typer, med en stor mjöltortilla som är fylld med olika ingredienser. Strimlad nötkött är ganska populär och traditionell för mexikansk matlagning; Detta har vanligtvis rostats eller annat sätt tillagade med olika kryddor och smaker. Köttfärs kan också användas, även om detta är vanligt ses som en mer amerikansk metod för beredning och kryddor tillsätts ofta till köttet. Bönor kan delges inom en våt burrito, liksom mexikansk ris; dessa kan användas utan kött för en vegetarisk maträtt.

Ytterligare fyllningar kan användas för att göra burrito, såsom lök, sallad, och tärnade tomater. Traditionella preparat tjänar ofta detta på sidan med den våta burrito, även om vissa kockar inkludera det i fyllningen. Mjöl tortilla lindas därefter runt fyllningen och den är placerad på en ganska stor platta. Röd sås därefter spooned eller hälls över burrito, vilket gör det "våta". Enchilada sås kan användas för detta, även om en något annorlunda version ibland tillverkas av en kombination av vanlig tomatsås och Enchiladas sås.

Denna våta burrito sedan toppad med riven ost och placeras i en ugn för att smälta osten och värm igenom en gång till. När osten har smält, då det serveras och typiskt äts med hjälp av en kniv och gaffel. Ytterligare pålägg såsom gräddfil eller tärnade svarta oliver kan också strös över smält ost för servering.

  • En våt burrito är toppad med röd sås och ost.
  • En skål med gräddfil, som ofta används till toppen våta burritos.
  • Svarta oliver används ofta i burritos.