Vad är en Damselfish?

April 2

En frökenfisk är en del av Pomacentridae familjen av tropiska fiskar. De bor vanligtvis i korallreven i tropiska vatten och är ett populärt val för saltvattensakvarier. I allmänhet är de fisken är små, överstiger sällan 3 inches (7,6 cm) i längd. Många människor njuta av fisk på grund av deras färgglada skalor. Beroende på art, kan de vara blå, lila, grön, brun eller röd färg.

En härdig havsfisk kan fröken vanligtvis hållas i ett akvarium i mer än tio år. Till skillnad från vissa saltvatten arter, där akvarium kemi måste hållas ett visst pH och temperatur, kan dessa fiskar överleva på mindre än perfekta vattenförhållanden. I ett akvarium, de flesta kommer att äta torkad fisk mat eller ens fryst fisk mat. Helst bör de utfodras med en liten mängd mat flera gånger varje dag. I naturen kommer de äter små plankton, artemia, och andra små marina livet.

Även unga frökenfisk kan samlas i små grupper, som de gamla, de blir allt aggressivare. De kan vara territoriella och föredrar att ha en specifik stenig gömställe. Om tillräckligt gömställen finns i ett akvarium, kan det bidra till att minska den aggressiva typen av fisken. Vanligtvis de arter som är blå till färgen är mindre aggressiva än arter av andra färger.

I naturen är fröken anses substratlekande. Med andra ord, lägger de sina ägg på substrat, såsom en sten avsats eller en bit av korall. Den manliga frökenfisk kommer aktierna hans territorium och sedan förbereda avsatsen för ägg. Därefter kommer han att försöka locka en hona till avsatsen att lägga sina ägg genom att ändra färger, simma oregelbundet, eller ens göra subtila undervattensljud. De flesta honor är i stånd att lägga ca 20.000 ägg till en enda yta, medan hanen befruktar dem.

Om ett ägg är död eller har en svamp, kommer hanen fröken vanligtvis äter det. Han kommer också att kämpa andra fiskar för att skydda äggen. Under tre dagar till en vecka, kommer äggen kläcks som plankton. Den plankton livnär sig på växtplankton och djurplankton i flera veckor. Det tar flera år för en damselfish att mogna, även om tidsramen varierar från art till art.

Trots att de är lätta att odla, många människor oroar sig för att deras naturliga miljö, såsom tropiska rev, är i fara. Miljö grupper försöker att bättre skydda reven för att möjliggöra framtida generationer av snorklers och dykare för att se revet fisk i sin naturliga miljö.