Hur du handskas med kemoterapi blod och nervsystem biverkningar

March 21

Samma egenskaper som gör cytostatika effektiva cancer mördare också orsaka dem att skada friska celler i benmärgen, blod och nervsystem. Skadan, även om de ofta tillfälliga, kan göra cancerpatienter sårbar för en rad biverkningar och sekundära villkor, inklusive blödning, anemi, infektioner, domningar i armar och minnesförlust.

Om du upplever blod eller nervsystemet problem som ett resultat av att genomgå kemoterapi (vanligen kallad cellgifter), det finns åtgärder du och din läkare kan ta till väder de negativa aspekterna av cancerbehandling.

Alla svarar på cellgifter annorlunda och inte alla kemoterapi kommer att orsaka biverkningar som listas här. Varje läkemedel interagerar med normala celler i sitt eget unika sätt. För att hjälpa dig att förbereda för din behandling, se till och be din läkare vilka biverkningar är gemensamma för kemoterapi du kommer att genomgå.

 • Blödning: Cellerna som gör att du stoppa blödning när du har skurits eller blåmärken kallas trombocyter. Cytostatika kan sänka antalet blodplättar du har, vilket gör dig mer mottaglig för blåmärken, näsblod, och koagulation misslyckande. Om trombocytantalet blir farligt låg, kan din läkare förskriva ett läkemedel som hjälper din kropp att producera nya blodplättar.

  Medan du genomgår chemo, bör du undvika kontakt sport eller annan fysisk aktivitet som kraftigt ökar risken för skärsår och blåmärken. Blödande tandkött är vanliga, så använd en väldigt mjuk borst tandborste och hålla sig borta från tandtråd och tandpetare. Satsa på en elektrisk rakapparat istället för en manuell. Vid användning av knivar eller saxar, handskar för att skydda händerna från vassa knivar. Eftersom intern vävnad kan vara särskilt benägna att skada, undvika att använda tamponger, stolpiller, rektala termometrar och lavemang.
 • Trötthet och anemi: Cytostatika kan sänka antalet röda blodkroppar, driver du in anemi och extrem trötthet som är kännetecknande för sjukdomen. Lyssna på din kropp. Vila och begränsa dina aktiviteter.

  Om du upplever också andnöd, yrsel, svimning, ben smärta eller svullnad, eller snabba hjärtslag, ring din läkare omedelbart. Hon kan ordinera järnrika vitaminer eller medicin för att främja röda blodcelltillväxt. Du kan behöva genomgå en blodtransfusion för att ersätta din förlorade röda blodkroppar.
 • Ökade infektioner: Vissa kemoterapi förstör de vita blodkroppar som hjälper din kropp att bekämpa infektioner, lämnar dig sårbar för sjukdomar. Medan du är i behandling, är det viktigt att du tvättar händerna och använder hand sanitizer hela dagen. Håll händerna borta från näsan och munnen. Undvik folksamlingar och hålla avstånd till människor som lider av förkylningar och influensa.

  Din läkare kommer att hålla ett öga på din vita blod, men utvecklar en infektion under cellgifter är allvarliga. Om du har feber på över 100 grader, frossa, svettningar, eller andra tecken på infektion såsom hosta, huvudvärk, eller sinus smärta, ring din läkare omedelbart.
 • Förlust av känsel: Du kan uppleva stickningar, domningar eller smärta i dina fötter eller händer som påverkar din rörlighet och smidighet. De flesta av dessa nervproblem försvinner inom ett år att slutföra cellgifter eller när dosen av cellgifter sänks.

  Under tiden bära platta, bekväma skor med gummisulor för dragkraft. Använd en käpp för att stabilisera din hållning. Bär grip handskar när du arbetar med köksredskap eller trädgårdsredskap. Installera gummi bad mats eller dusch räcken att göra att få in och ut ur badkaret lättare. Om din känsla av varm och kall har äventyrats, se och använda en termometer för att mäta vattentemperaturen i badet innan du får i.
 • Kognitiva svårigheter: Förvirring och minns problem är vanliga nog att cancerpatienter har öknamnet upplevelsen Även chemobrain rensar oftast när behandlingen avslutas, kan det hända att du måste ändra dina beteenden lite under tiden som hjälper dig hantera din dag "chemobrain." -till dag liv.

  Håll en anteckningsbok händig och skriva ner så många möten, uppgifter, namn och nummer som du behöver för att för enkel referens senare. När du behöver fokusera på en uppgift, eliminera så många distraktioner som du kan. Dra dig tillbaka till ett tyst rum. Stäng av TV: n och stänga av telefonen. Ge din hjärna det bränsle den behöver genom att äta hälsosam mat och att få tillräckligt med sömn.

Effekterna av chemoterapi på ditt blod och nervsystem inte bara kan ha skadliga effekter på din livskvalitet, men kan också vara farligt. Att få känslomässigt stöd och praktiska råd från kolleger cancerpatienter och yrkesverksamma cancer kan hjälpa dig hantera dessa utmaningar. National Cancer Institute har en katalog av organisationer som tillhandahåller stöd till cancerpatienter.