Vad är Sour Mash?

May 17

Sour mash är en destillation process som används i produktionen av vissa whisky eller bourbon whiskey. Termen används också för att beskriva mäsken används i denna process - en kombination av spannmål, jäst och vatten som har avlägsnats från en sats av alkohol och får jäsa. Denna jäsningsprocess växer hälsosamma bakterier eller svampar som förhindrar tillväxten av skadliga bakterier. En sur mäsk whisky skapas när en ny kull av whisky destilleras använda en del av jäst mäsk från en tidigare sats. Vissa whisky fans hävdar att högsta kvalitet sprit görs med sura mäsk processen, vilket resulterar i en syrlig, stark smak.

Konsekvens i Partier

Inte alla typer av whisky görs med sura mäsk processen. Människor som gynnar denna typ av whisky säga att du använder sura mäsk som en alkohol starter har en konsistens av smak i varje producerad sats. Detta kan vara önskvärt ur ekonomisk mening, eftersom människor ofta är märkesmedvetna när det kommer till hårda alkoholer och kanske vill ha samma smak varje gång de köper samma märke. I andra former av alkohol, såsom vin, är smakförändringar väntas från en sats till en annan. Vissa människor bryr sig inte om detta oförutsägbarhet och vill att deras whisky smaka samma varje gång.

Liknande förfarande kan användas för att göra bröd

Principerna bakom användningen av sura mäsk för att göra whisky är samma som skälet till att en surdeg kan användas för att göra bröd. En surdeg, även kallad kock eller mor deg, är en kombination av jäst blandat jäst, mjöl och vatten som har sparats från en gammal sats av degen och används för att göra degen för en ny sats av bröd. Den nya degen blandas in med starter, och en annan starter bevaras för nästa sats. Detta kan fortsätta från en sats till nästa, och surdeg förrätter kan pågå i åratal. Jäsningsprocessen med att hålla en surdeg starer aktivt orsakar ofta brödet att ha en konsekvent fin syrlig smak som många människor tycker.

Uppfinnare Oklar

Ursprunget till sura mäsk process för tillverkning whiskey är inte klart. De flesta människor tror att det uppfanns i början av 1800-talet på Old Oscar Pepper Distillery i Frankfort, Kentucky. Många människor kreditera Dr James C. Crow med uppfinningen av processen, men andra människor ger krediten till Dr. Jason S. Amburgey. Både män arbetade på Old Oscar Pepper Distillery.

  • Vissa bourbon whisky görs genom destillation process som kallas sura mäsk.