Vad är en Lane Departure Warning?

May 20

En filbytesvarning är ett säkerhetssystem i en bil som varnar föraren när bilen driver ur sitt körfält. Förutom att vara tillgängligt för bilar, kan Lane Departure Warning system även installeras i lastbilar, bussar och andra fordon. Användningen av sådana system kan dramatiskt skära ner på olyckor orsakade av ouppmärksam körning, vilket gör vägen säkrare och minska kostnader relaterade till motorfordonsolyckor, såsom rättsliga anspråk som lämnats in mot ouppmärksam förare.

Lane System avgång varningssystem fungerar lite annorlunda i olika bilmodeller. De flesta har kameror som är utformade för att se de markörer som används för att beskriva de körfält en väg, och kamerorna kan skilja mellan gula och vita tecken. Andra fordon använda olika typer av sensorer. I samtliga fall, när sensorn känner av att en bil verkar vara drivande ut ur sin bana, är någon form av larm utfärdas, till exempel en popup på displaypanelen på bilen eller en summer.

När en blinkers aktiveras, vilket indikerar att föraren har för avsikt att vända eller byta fil, kommer filbytesvarning avaktiveras, eftersom föraren avser tydligt att flytta ut ur körfältet. I alla andra fall, kommer varningssystemet vara aktiv. Lane Departure varningar kan varna trötta och sömniga förare att de drivande, kanske för att de förlorar fokus, och att det kan vara dags att ta en paus, och de har också också varna helt alert förare att de inte kan betala tillräcklig uppmärksamhet åt deras position i vägen.

Säkerhets pionjärer som Volvo var bland de första att installera Lane Departure Warning system, tillsammans med andra sensorsystem för att öka förarens säkerhet genom att leta efter problem med föraren, bilen, eller vägbanan. Införandet av sådana system till lastbilsindustrin har också haft en djupgående inverkan, minska antalet olyckor och göra lastbilstransporter mycket säkrare.

Dessa system är främst tillgängliga helt installerat i nya bilar, även om vissa företag erbjuder system som kan användas för att bygga om befintliga fordon för säkerheten. En bil med en avåkning varningssystem kan kosta mindre att försäkra, som försäkringsbolagen brukar sänka priserna för förare med särskilda säkerhetsfunktioner i sina bilar. Detta kan reducera kostnaden för bilen under dess livstid, även om de har ett sådant system ökar kostnaden för en bil vid tidpunkten för köpet.