Hantering av problem av ålderdom i din hund

May 26

En av de svårare delarna av att ha en hund vän är att du måste titta på honom eller hennes ålder. När de blir äldre, hundar upplever många av samma fysiska och psykiska förändringar som människor gör. De tycker att det är lite svårare att ta sig runt, deras vision försämras, och de får lite lomhörd. Med lite hjälp från dig, kan din hund njuta komplett års hälsa och vigör.

Eftersom äldre hundar tenderar att ha mer medicinska problem, bör du ha några extra tester utförda under din äldre hund årliga fysisk undersökning:

  • Ta alltid med en morgon urinprov. Samla en midstream prov (låt lite urin flöde först innan insamling) i en mycket ren eller steril behållare dagen för din utnämning. Försök att få provet till din veterinär inom två timmar efter tidpunkten för insamlingen. Din veterinär kommer att utföra en urinanalys, som testar för njur fel, urinvägsinfektioner, och andra problem i urinvägarna.
  • Också be din veterinär att ta blod för ett serum kemipanel, som ger information om funktionen av lever, njure, bukspottkörtel, och andra organ. Genom att göra dessa filmvisningar förutom en grundlig fysisk undersökning, kanske du kan fånga några åldersproblem tillräckligt tidigt för att bromsa processen.

Artrit

Artrit är en vanlig sjukdom hos äldre hundar. När allt har hundens lederna böjt och förlängt miljontals gånger som hon sprang efter bollar och ramlade med sina mänskliga och hund kompisar. Artrit är inte oundvikligt i äldre hundar, dock. Det är mycket vanligare hos hundar som har ärftliga sjukdomar i lederna sådana som höft eller armbåge dysplasi och hos hundar som har skadade ett gemensamt (till exempel genom att riva eller brista ligament). Dessutom, om en hund är överviktig, är ökad stress placeras på hennes lederna, påskynda utvecklingen av artrit. Detta är en bra anledning att hålla din fyrbenta vän passform och trim, även i hennes senior år.

Se till att din äldre hund har en mjuk säng som att ljuga. Det kommer hjälpa till att lindra hennes värkande leder.

Om din hund är väldigt stel när hon står upp, om hon undviker trappor, om hon tvekar att hoppa på soffan eller i bilen, eller om hon haltar när hon först börjar röra, be din veterinär att kontrollera för artrit. Han kommer att känna din hunds leder, flex och förlänga benen, och förmodligen ta några röntgenbilder.

Lite snickeri kan göra det mycket lättare för din artros hund att komma runt. Om du har steg som leder till bakgården, gör en ramp för henne att gå upp och ner. Vissa människor även göra en liten ramp så deras gamla hundar kan få på och av sängen efter behag. Se till att du tillämpar en halkfri yta till rampen.

Fetma

Fetma är ett vanligt problem i hund- äldre. Om din äldre hund inte utövar så mycket, är det viktigt att skära ned på sina matransoner så hon behåller sin ungdomliga figur. Fetma ökar incidensen och svårighetsgraden av artrit, gör utövar mindre kul, och ökar risken för skador under träning. Detta kan skapa en ond cirkel av mindre motion, mer viktökning, och mindre lust att träna.

Synproblem

Om din hund förlorar sin vision till den punkt där hon stöter möbler eller kan inte hitta objekt som du placerar på marken, har hennes ögon undersökas av en veterinär ögonläkare. Hon kan ha glaukom eller annan behandlingsbar okulär sjukdom. Om hennes synförlust är permanent, kommer hon inte att vara så förkrossad som en människa som förlorar sin vision skulle vara. Blinda hundar gör mycket bra hemma så länge du inte flyttar möbler. De lär sig också att ta en viss väg på gården när de går ut för att utöva så de kan hitta tillbaka till dörren.

Dövhet

Har du någonsin märkt att din äldre hund inte kan höra dig kalla henne för att få sina naglar klippta, men hon kan höra ett potatischip väskan öppen i nästa rum? Innan du klandra henne för medvetet ignorerar dig, överväga det faktum att hundar förlorar först sin förmåga att höra låga ljud som röster. De behåller oftast förmågan att höra högfrekventa ljud mycket längre. Om din äldre hund har problem att höra dig, kan du antingen tala högre, vilket hjälper en stund, eller tala i en normal volym men med en högre tonhöjd till din röst.

Inkontinens

Många äldre hundar lider av inkontinens, oförmåga att hålla urinen. Om din hund börjar läcka lite urin när hon sover, eller om hon inte tycks kunna göra det genom din arbetsdag utan att ha en olycka, är ett besök till veterinären i ordning. Glöm inte att sätta ett urinprov samlas först på morgonen.

Några av orsakerna till inkontinens kan botas; vissa bara måste hanteras. I äldre hundar, njursvikt och urinvägsinfektioner är de främsta orsakerna till inkontinens. Om din hund börjar att dricka och kissa oftare, bör en veterinär examen avslöja orsaken. Om njursvikt är orsaken, kan en låg-protein diet hjälpa bromsa njurens degeneration. Din veterinär kommer också att ha andra rekommendationer som är specifika för din hunds behov.

Gingivit

Gum sjukdom är ett mycket vanligt problem hos äldre hundar. Gingivit kan göra att äta smärtsamt för din hund, och bakterieinfektion i tandköttet sprider ibland till andra vävnader. Gingivit orsakar så småningom tänderna för att lossa och släppa ut. Det kan också orsaka en tand abscess (infektion). God tandvård är viktigt under hela hundens liv, men det är särskilt så i hennes äldre år då lite tröst kan göra en sådan skillnad i livskvalitet.

Under hela din hunds liv, när hon måste bedövas av någon anledning, har hennes tänder rengjorda. Dessutom gör ditt bästa för att regelbundet borsta hundens tänder, särskilt de av dina äldre hundar. Kontrollera din ledande tänder regelbundet. Om det finns en uppbyggnad av plack eller svullet tandkött, prata med din veterinär om en tand besök. Att ha friska tänder verkligen gör mycket för att stärka en äldre hund ande.

Kognitiva problem

Ibland äldre hundar utveckla en Alzheimers-liknande tillstånd som kallas kognitiv dysfunktion syndrom. Hundar med detta villkor blir desorienterad och kanske inte känner igen var de är eller vilka de är med. De ibland också uppleva förändringar i deras sömnmönster och utveckla rumsren problem. Detta tillstånd tros vara orsakad av kemiska förändringar i nervsystemet som kan inträffa under ålderdomen. Om din äldre hund passar denna beskrivning, besök din veterinär för att lära sig om nya läkemedel som kan behandla detta tillstånd.