Vad är Pinjur Sauce?

May 21

Pinjur sås är en något kryddig, salta sås som är infödd till Östeuropa. Det är särskilt populärt i Makedonien och Jugoslavien, och det finns även i andra områden i regionen, ofta kommer med en rad andra namn såsom Ajvar. Denna sås kan användas rakt precis som en krydda, och det kan också läggas till andra såser och kokta rätter att lägga sin distinkta smak; många människor, till exempel vilja lägga pinjur sås till sin pastasås.

Grund pinjur sås görs med aubergine, vitlök och olivolja, vanligtvis kryddat med färska örter. Vissa kockar lägger även rostad röd paprika för en något rökig smak, och hackade nötter, särskilt valnötter, är inte ovanliga heller. I huvudsak är pinjur sås som en sorts relish, tenderar att vara mycket tjock och chunky med en spark från vitlök och vissa tang från aubergine. Beroende på hur det är kryddat, kan pinjur sås även vara något sött.

Många människor använder den här såsen som pålägg på kex, bröd och andra livsmedel, och det kan också användas som en dipp till grönsaker, grillat kött och så vidare. Rak pinjur kan också blandas med olika ingredienser för att göra dressingar, och vissa människor har ett skikt av pinjur i smörgåsar, lasagnas, och så vidare. Pinjur sås kan göra sin väg in i soppor, grytor, marinader och andra såser, liksom, där den koncentrerade smaken kan bära långt, helt omvandla en maträtt.

Denna sås kan också vara ett bra komplement till en buffé, där den kan läggas ut med en spridning av andra såser och dips. Pinjur sås är också ett utmärkt komplement till spreadarna tapas eller meze, där det passar rätt in med många av de traditionella införanden i dessa medelhavs mellanmål uppslag.

Många livsmedelsbutiker säljer pinjur sås, särskilt om de tillgodoser ett östeuropeiskt kundkrets, och du kan också göra det hemma. Börja med att rosta en aubergine tills den är mjuk, och medan aubergine kockar, mosa ihop flera vitlöksklyftor i olivolja, tillsätta salt och peppar för att göra en grynig pasta. När auberginen är klar, hacka den löst i bitar och blanda den med vitlökspasta, lägga färska örter efter smak och hackade nötter eller rostad paprika, om så önskas. Håll pinjur såsen i kylskåp tills användning, och planerar att använda den inom en vecka, eller att frysa den i upp till tre månader.

  • Aubergine är en av de viktigaste ingredienserna i pinjur sås.
  • Pinjur såsen blir ofta en kick av vitlök.
  • Valnötter är ett vanligt tillägg till pinjur sås.
  • Olivolja, som används i att göra pinjur sås.