Vad är en harpa lån?

March 8

I USA har regeringen skapat metoder för medborgarna att kunna skydda bostadsägande efter en kris på bostadsmarknaden som lamslog fastighetsvärden. En Home Affordable Refinance Program (HARP) är ett av resultaten av dessa ansträngningar. Denna regeringsprogrammet är ett icke-traditionellt sätt för husägare att refinansiera en inteckning för att inkludera mer attraktiva räntor eller lägre månadskostnad. Det finns särskilda kriterier som måste uppfyllas för villaägare att kvalificera sig för en harpa lån.

En harpa lån är reserverad för inteckningar som ställts ut eller backas upp av en statligt sponsrad företag (GSE), såsom Fannie Mae och Freddie Mac. Det är ett verktyg som kan användas av utvalda husägare att hålla fast en bostad trots olyckliga ekonomiska förhållanden. Lånet kan utvidgas till personer som innehar ett hypotekslån som är värt mer än det faktiska priset på huset. Denna olyckliga omständighet kan hända när hem värden är deprimerad.

Ett av syftena med en harpa lån är att stävja utmätningar på bostadsmarknaden. En harpa lån utfärdas innan en husägare faller farligt långt efter på avbetalning, vid vilken punkt omständigheterna kan vara för långt borta för någon refinansiering och avskärmning kan vara nära förestående. Regeringen kan gå in och godkänna en harpa lån i händelse av att en husägare inte uppfyller villkoren för mer traditionella former av inteckning refinansiering.

Funktionerna i en harpa lån skulle kunna omfatta en fast ränta som är lägre än den tidigare räntan tilldelats inteckning samt snabb behandling för refinansiering. Den typ av en harpa lån är att öka chanserna att en husägare inte kommer att tvingas in i avskärmning, och om villkoren för en inteckning inte kan revideras till mer attraktiva villkor, blir denna specialitet lån irrelevant. Försäkringskrav för en harpa lån är mindre stränga i jämförelse med traditionella lån där det egna kapitalet som innehas av husägare är lika låg. Även för en harpa inteckning utfärdas, en låntagare inte nödvändigtvis behöver vända sig till samma långivare som utfärdade det ursprungliga billån.

Varje regering utfärdade program, inklusive harpa, kanske har ett utgångsdatum. Lagstiftare kan förlänga livslängden på ett program som HARPA i händelse av att en ekonomi eller bostadsmarknaden fortsätter att vackla. Dessutom kan villkoren för federala lån program modifieras hela livet på ett sådant initiativ.

  • HARP lån kan hjälpa en familj behålla sina hem under en finansiell kris.