Vad är Proxima Centauri?

August 21

Proxima Centauri är en röd dvärgstjärna i Alpha Centauri stjärnsystem som bär skillnaden av att vara den närmaste stjärnan till solen Upptäckten om stjärnans nära plats gjordes 1915, och det har varit ett ämne av intresse och frekvent observation sedan dess. Vissa människor känner att när rymdresor utvecklas till den grad att människor kan lämna solsystemet skulle Alpha Centauri stjärnsystem vara en logisk plats att besöka, och att Proxima Centauri förmodligen skulle vara det första stoppet, även om det verkar osannolikt att stjärnan skulle kunna stödja liv.

Röda dvärgar är stjärnor som är mycket mindre och svalare än solen, med Proxima Centauri har en diameter omkring en sjundedel av solens. Som ett resultat av deras storlek och relativa svalka, de är extremt svag; Centauri Proxima kan inte ens observeras med blotta ögat, även om det kan fångas på hög effekt teleskop. Denna stjärna är också klassificerad som en flamma stjärna, vilket innebär att det slumpmässigt upplever perioder med ökad ljusstyrka.

Denna stjärna är cirka 4,2 ljusår från solen Andra stjärnor i Alpha Centauri-systemet är mycket ljusare, vilket kan göra det svårt att observera Proxima Centauri. Utrustning tillräckligt känsliga för att observera stjärnan och genererar data som kan användas för att räkna ut var det var inte dyka förrän början av 20-talet, och det var bara identifierats som en flamma stjärna 1951. Du kan få en uppfattning om var Proxima Centauri är om du råkar vara på södra halvklotet, som det visas i konstellationen Centaurus, kentauren. Alpha Centauri systemet ser ut som en enda ljuspunkt för blotta ögat, vilket gör den ljusaste punkten i konstellationen.

Eftersom röda dvärgar är så mycket kallare än solen, ger de inte mycket hopp om livet. För att en planet i omloppsbana runt Proxima Centauri att upprätthålla liv, skulle det behöva vara mycket nära stjärnan, skapar en situation där det skulle vara tidally låst. När planeter tidally låsta runt stjärnorna, en sida av planeten vänd alltid stjärnan, skapar en situation där hälften av planeten är alltid i mörker. I ett annat exempel på tidvatten låsning, har jordens måne alltid ett ansikte mot jorden.

Om Proxima Centauri stödjer planeter i ett tidally låst bana, skulle det vara en utmaning för livet att utvecklas på dessa planeter, eftersom det skulle behöva brottas med extrema temperaturer på två sidor av planeten. Organismerna på planeten skulle också behöva ta itu med perioder av plötslig och extrem ljusstyrka varje gång stjärnan blossade, vilket gör livet på planeten ganska obekväm med all sannolikhet.